Jděme ve stopách sv. Jana Nepomuckého, vyzval v Praze arcibiskup Graubner


Postavit se za Boží zákon, ale také mlčet tam, kde slovo zraňuje, upírat pohled na Krista a zbavovat se všeho, co nám brání být světci. To je ve zkratce poselství sv. Jana Nepomuckého, jak ho ve své homilii v předvečer světcova svátku 15. května 2018 přiblížil během mše svaté v pražské katedrále sv. Víta olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Ve své homilii mimo jiné připomněl, že sv. Jan Nepomucký nemá mezi Čechy žádného konkurenta v počtu soch ve střední Evropě i na jiných kontinentech, a ocenil, že se Pražané ke svému světci hlásí veřejně – nejen modlitbou, ale i veřejnou lidovou oslavou. „Ukazuje to, že jsme překonali ideologické interpretace minulé doby a znovu objevili hodnoty, na něž máme být správně hrdí,“ dodal.

Mlčící socha sv. Jana na Karlově mostě, uprostřed ruchu světa, podle něj připomíná, že dnešní svět potřebuje vidět živé světce a setkávat se s nimi v ruchu života, a kněžským oděvem se hlásí ke své identitě. „Svatý Jan Nepomucký je už v nebi, ale od svých ctitelů čeká, že půjdou v jeho stopách a odvážně se postaví za Boží zákon před mocnými tohoto světa, kterými nejsou jen vládcové, ale ještě více tak zvané veřejné mínění,“ upozornil olomoucký arcibiskup.

Vedle schopnosti ozvat se je ale podle něj třeba umět i mlčet, a také to připomíná světcova socha. „V době rozvinutých sdělovacích prostředků jsme zvyklí množství informací přijímat i vydávat. Přitom někdy ztrácíme cit zodpovědnosti za slovo, které může nejen informovat, potěšit, poučit, ale taky zranit, zarmoutit či pohoršit, vzít naději či chuť ke snažení,“ připomněl arcibiskup Graubner a dodal: „Vede-li nás k naslouchání empatie, při zvažování o předání informace musí rozhodovat láska.“

Častým atributem sv. Jana je také kříž, který světec drží v rukou a soustředí na něj svůj pohled. „Jakoby chtěl k němu přivést i náš pohled a prozradit nám, kde se hledá síla k životu světce,“ poznamenal olomoucký arcibiskup a upozornil věřící: „Jedním kořenem hlavních problémů dnešní doby je přehnané soustředění na sebe, na svá práva či na své pohodlí. To vede i k tomu, že sami chceme jako bohové rozhodovat o tom, co je dobré a co je zlé, posuzovat podle sebe. První starostí křesťana ale má být: co na to Bůh, jak to vidí on?“

Připomenul pak výrok připisovaný Michelangelovi, že on sochy netvoří, ale jen odstraňuje přebytečný kámen. „I pohled na sochy svatého Jana nám mohou připomínat, že světec, kterým se máme stát i my, je už v nás. Jen je třeba všelicos odstranit,“ vybídl arcibiskup Graubner a svou homilii uzavřel slovy: „Kéž svatý Jan ke svému poselství přidá i svou přímluvu, aby nám pomohl být dobrými učedníky Krista v dnešní době. Pak i jeho dnešní oslava ponese bohaté plody.“ (celý text)

Bohoslužba se uskutečnila v rámci barokních svatojánských slavností Navalis na památku nejznámějšího českého světce sv. Jana Nepomuckého, patrona zpovědního tajemství, dobré pověsti, města Benátek v Itálii a všech lidí od vody. Podrobnější informace najdete na www.navalis.cz.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu