"Jsem katolík," přiznávají na internetu známé osobnosti


U příležitosti letošního sčítání lidu, domů a bytů vznikla soukromá iniciativa „Jsem katolík“, která nedávno uvedla do provozu internetové stránky a stejnojmenný profil na Facebooku. Mnohé české osobnosti se zde veřejně hlásí ke své katolické víře.

Praha: „Chtěli bychom touto cestou podpořit sebevědomí věřící části veřejnosti, která podle našeho názoru nepochopitelně setrvává v obavách z nepříznivých reakcí většinové společnosti,“ říká iniciátor akce Děpold Czernin. Na internetu se postupně objevují vyznání předních českých osobností, které vysvětlují svůj vztah k církvi a svěřují divákům, co je osobně přivedlo k víře. Jejich prohlášení ve formě video-spotu nebo psaného prohlášení najdete na adrese JsemKatolik.cz. Lze se také stát fanouškem a účastnit se diskuze na www.facebook.com/jsemkatolik.

Motivem aktivity skupiny katolických laiků je snaha prezentovat víru jako přirozený a rozumný způsob životního směřování. Tuto aktivitu se rozhodly svým veřejným prohlášením podpořit mnohé význačné osobnosti naší země. Mezi jinými jsou to například herec Jan Potměšil, hudebník Jiří Pavlica, režisér Jiří Strach, ale také třeba novinář Martin Komárek či bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz.

Ačkoli je hlavním popudem pro tuto prezentaci víry letošní sčítání lidu, míří celá iniciativa podle svých iniciátorů dále do budoucna. Podle nich je totiž překvapivé, že navzdory faktu, že se v roce 2001 přihlásila ke křesťanství třetina obyvatelstva, postoj veřejnosti vůči katolické církvi této skutečnosti neodpovídá. Odtud také pramení pocit, že je třeba v této věci něco podniknout. „Víru nestačí žít v uzavřené komunitě. O víře musí svědčit náš život a své životní postoje musíme obhájit ve společnosti 21. století,“ říkají organizátoři iniciativy.

Aleš Pištora, www.apha.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu