K 85. plenárnímu zasedání se biskupové sejdou příští týden v Prachaticích


Ve dnech 16.-17. června 2011 se v Prachaticích uskuteční 85. plenární zasedání České biskupské konference (ČBK), které bude letos spojené s Národní poutí ke cti sv. Jana Nepomuka Neumanna (18. června). Jednání ČBK se zúčastní i předsedové obou Konferencí vyšších řeholních představených.

Praha: České a moravské biskupy po příjezdu uvítá na městské radnici starosta Prachatic Ing. Martin Malý. V odpoledních hodinách pak bude zahájeno samotné plenární zasedání. Jedním z prvních bodů bude informace o hospodaření institucí, které spadají pod gesci ČBK, jako jsou Charita Česká republika, Katolický týdeník, Papežská misijní díla a České katolické biblické dílo. Důležitou částí tohoto plenárního zasedání bude volba nového generálního sekretáře ČBK. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle, předseda Komise pro liturgii, bude v další části programu informovat o činnosti komise, konkrétně o liturgické úctě k blahoslavenému Janu Pavlu II. a národních úmyslech apoštolátu modlitby pro rok 2012. O stavu příprav Světových dnů mládeže, které se uskuteční ve dnech 16.-21. srpna ve španělském Madridu, pak pohovoří českobudějovický biskup Jiří Paďour, biskup – delegát pro mládež, a ředitel Sekce pro mládež P. Vít Zatloukal. Na závěr prvního dne jednání odjedou biskupové na mariánské poutní místo Lomec u Vodňan, kde budou společně slavit mši svatou. Hlavním celebrantem bude olomoucký arcibiskup Jan Graubner, kázat bude plzeňský biskup František Radkovský.

Na začátku druhého dne plenárního zasedání promluví pražský arcibiskup Dominik Duka, předseda ČBK, o církvi v dnešní společnosti a zároveň ze své funkce biskupa – delegáta pro duchovní službu v armádě seznámí přítomné s Křesťanskou policejní akademií, což je občanské sdružení, které sdružuje křesťany pracující v Policii ČR a jiných bezpečnostních zařízeních a jehož cílem je podpora profesní etiky u svých členů. Hlavní ekonom pražské arcidiecéze Ing. Karel Štícha přijede do Prachatic, aby biskupům a řeholním představeným podal informace týkající se majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi. Mons. Martin Holík, ředitel křesťanského rádia Proglas, pak obeznámí členy ČBK s činností tohoto média a jeho vizí do budoucna. Po ukončení zasedání budou biskupové opět společně sloužit mši svatou, tentokrát v kapli Hospice sv. Jana v Prachaticích, místě narození sv. Jana Nepomuka Neumanna. Mši svaté bude předsedat českobudějovický biskup Jiří Paďour, kazatelem bude pomocný biskup českobudějovické diecéze Pavel Posád.

V sobotu 18. června se biskupové zúčastní Národní pouti ke cti sv. Jana Nepomuka Neumanna, na kterou byl papežem Benediktem XVI. vyslán papežský legát, filadelfský arcibiskup kardinál Justin Francis Rigali, který bude hlavním celebrantem a kazatelem při mši svaté v 10.00 hodin. Hlavními koncelebranty budou kardinál Miloslav Vlk, pražský arcibiskup Dominik Duka, českobudějovický biskup Jiří Paďour a apoštolský nuncius Diego Causero. Této slavnostní bohoslužby se zúčastní i řada významných hostů z domova i ze zahraničí a v přímém přenosu ji odvysílá i Česká televize.

Monika Vývodová, tisková mluvčí ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu