K výročí obnovení olomouckého biskupství bude vydána dopisnice


V letošním roce si olomoucká arcidiecéze připomíná významné historické výročí – před 950 lety došlo k obnovení zdejšího biskupství. Plzeňská společnost PRESSFIL k této příležitosti připravuje k vydání poštovní dopisnici České republiky. Sběratelská zajímavost bude k dispozici od 31. ledna 2013.

Olomouc, Plzeň: Dopisnici připomínající výročí obnovení olomouckého biskupství zdobí fotografie dodnes zachovalých oken tzv. Zdíkova paláce (dříve nazývaného Přemyslovský palác), torza románské budovy na Václavském náměstí v Olomouci. Palác dal postavit olomoucký biskup Jindřich Zdík (1126–1150) nedaleko dnešní katedrály sv. Václava jako obydlí biskupa a dvanáctičlenné kapituly.

Přes tuto fotografii je pak na dopisnici uveden text ze spisu Granum catalogi praesulum Moraviae, kde se k roku 1063 píše: „Za vlády papeže Alexandra II. a císaře Jindřicha III. český kníže Vratislav se souhlasem šestého pražského biskupa, Šebíře, oddělil od pražského biskupství moravské biskupství a za třetího biskupa moravského ustanovil pražského kanovníka Jana. Na biskupa ho vysvětil mohučský biskup Sigelfred.“

„Příležitostná dopisnice s námětem obnovení olomouckého biskupství nese dále natištěnou známku s nominální hodnotou A, tedy deset korun. Vychází v limitovaném nákladu tisíc kusů a její prodejní cena je 50 korun,“ uvedl Jiří Neumann, ředitel společnosti NewsPhila, která prostřednictvím svých stránek informuje o novinkách v oboru filatelie, poštovnictví a poštovní historie.

Ačkoliv dopisnice bude distribuována až ode dne vydání, tedy 31. ledna, již nyní si ji lze zakoupit prostřednictvím internetového obchodu na webu NewsPhila nebo přímo pod tímto odkazem.

Prvním moravským biskupem byl v letech 880–885 sv. Metoděj, jména dalších biskupů z písemných pramenů mizí na konci 9. století. Od druhé poloviny 10. století až do roku 1063 toto území spadalo pod biskupství v Řezně, později pod biskupství v Praze.

(gra), zdroj: newsphila.blogspot.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu