Kampaň Na zdraví Haiti i odjezd chariťáků na misi se blíží


Ztracená ulice v centru Olomouce se změní v Haiti. V úterý 4. října 2016 se tam ve výkladních skříních objeví fotografie pořízené přímo v divoké zemi Karibiku, kde pomáhá Arcidiecézní charita Olomouc již přes deset let.

Výstava upozorňuje na charitativní kampaň „Na zdraví Haiti“. Ta se letos rozšiřuje z Olomouce také do Hranic, Přerova, Svitav a Zábřehu. Hosté vybraných podniků si přiťuknou sklenkou kohoutkové vody a zaplatí za ni libovolnou částku. Za vybrané peníze Charita bude pokračovat ve zpřístupňování zdravotní péče v odlehlých oblastech Haiti. Právě tam již v půlce října zamíří dva humanitární pracovníci.

„Na zdraví Haiti“ a cinkání skleniček se bude ozývat během října ve zhruba pětadvaceti hospůdkách a kavárnách v Olomouckém kraji i za jeho hranicemi. „Ti hosté, kteří si objednají sklenku kohoutkové vody, za ni mohou zaplatit jednu až nekonečno korun. Za jejich příspěvky pak zpřístupníme zdravotní péči zejména dětem v odlehlých oblastech Haiti, jako jsou Baie de Henne a Gonaïves. Tamní lidé se totiž nedostanou k lékaři, nemají ani přístup k potřebným lékům a vitamínům. Také ty opatříme,“ přibližuje koordinátorka projektů na Haiti Klára Löffelmannová.

Ta se vydá s kolegou na měsíční misi na Haiti již v polovině října. Na místě se chystá sejít s místními partnery a dětmi zapojenými do Adopce na dálku. Charita jim zprostředkovává vzdělání. Ve škole také dostanou oběd, což je pro mnohé z nich jediným teplým jídlem za celý den. „Uspořádáme také zdravotnický kemp, loni se nám tak podařilo ošetřit za pouhé čtyři dny zhruba čtyři sta dětí a starších lidí,“ dodává Löffelmannová s tím, že tento kemp loni mohla Charita uskutečnit díky sbírce Na zdraví Haiti.

Haiti v těchto dnech zmítají nepokoje. Tamní obyvatelé se totiž v říjnu vydají k volbám, které byly už jednou zrušeny. Napětí v zemi stoupá, k nefungujícímu systému a riziku epidemie cholery se tak přidávají ještě řádění gangů a protesty.

Na to, jak se připravují na rizikovou cestu či na aktuální situaci na Haiti, se charitních pracovníků můžete zeptat při vernisáži 4. října v 17 hodin. Ta se uskuteční přímo ve Ztracené ulici. Autorem dvacítky barevných fotografií, které se objeví ve výlohách v ulici, je Jiří Pasz. Výstavu nazval VŠECHNY BARVY NADĚJE aneb Jak Haiti (ne)přichází o školáky. „Na vernisáži se lidé dozvědí, jak to na Haiti chodí, také si pochutnají na tamních specialitách a prohlédnou si snímky z míst, kde přesně pomáháme,“ pokračuje Löffelmannová.

Charitativní kampaň Na zdraví Haiti letos zpestří další novinka. Ti, kteří na Haiti přispějí, se můžou zapojit do slosování o divadelní představení v Tramtarii a slavnostní přípitek s Klárou Löffelmannovou. „K přípitku dojde brzy po mém návratu z mise na Haiti. Rozhodně tedy bude o čem povídat,“ míní charitní pracovnice.

Záštitu nad kampaní převzal primátor statutárního města Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, PhD.

Karolína Opatřilová, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu