Koncert Moskevského Synodálního sboru zcela zaplnil velehradskou baziliku


Bouřlivým potleskem vestoje odměnili návštěvníci zcela zaplněné velehradské baziliky Moskevský Synodální sbor, který zde vystoupil ve středu večer v rámci festivalu „Ruská kultura v České republice 2013“ při příležitosti 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Foto: Petr ZákutnýVelehrad: Sbor byl založen v roce 1721, patří tedy k nejstarším tělesům v Rusku, které dodnes rozvíjejí tradici bohoslužebného církevního zpěvu východního křesťanství.

Koncert, jehož pořadatelem byl Zlínský kraj ve spolupráci s farností Velehrad a několika sponzorskými firmami, zahájili hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a generální konzul Ruské federace v Brně Andrej Jevgenjevič Šaraškin. Návštěvníky baziliky přivítal také generální vikář Arcibiskupství olomouckého Mons. Josef Nuzík v zastoupení arcibiskupa Jana Graubnera.

Hejtman Stanislav Mišák vyjádřil radost z toho, že letošní oslavy příchodu slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu nebyly soustředěné jen do několika málo dní okolo svátku sv. Cyrila a Metoděje, ale pokračují nadále i touto formou a přinášejí kulturní a duchovní obohacení pro naše žití.

Před koncertem se na číši vína setkali hejtman Stanislav Mišák, generální konzul Ruské federace v Brně Andrej Jevgenjevič Šaraškin, obchodní zástupce Ruské federace v České republice Alexandr Vladimirovič Turov a představitelé firem, které se zúčastnily obchodních misí do Ruska organizovaných Zlínským krajem ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou a které vyvíjejí aktivity na ruském trhu.

Foto: Petr ZákutnýZvláštním „bonusem“, který si mohli včera návštěvníci Velehradu dopřát, byla jednodenní výstava ruských pravoslavných ikon nazvaná „Živá tradice“. Byla zde představena díla galerie Bronzový zázrak a výtvarné dílny Natálie Gorvenko. Tato expozice ukázala prostřednictvím několika jedinečných exponátů staré umění vyšívání ikon s použitím hedvábí, zlatých a stříbrných nití, perel a drahých kamenů. Toto v Rusku dosud zachované jemné ženské řemeslo patří k pokladům církevního umění.

Zatímco vstup na výstavu byl volně přístupný, výtěžek ze vstupenek na koncert využije Zlínský kraj k dobročinným účelům.

Fotografie z koncertu jsou ke zhlédnutí na webu Zlínského kraje.

Helena Mráčková, Zlínský kraj

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu