Koncerty, výstavy i konference: Festival Forfest usiluje o dialog duchovního umění a soudobé společnosti


S myšlenkou propojení progresivních snah současné hudby a výtvarného umění, které se novým, aktuálním způsobem dotýkají závažných duchovních témat dějin umění, pokračuje letos svým osmadvacátým ročníkem festival Forfest. Série akcí, které se uskuteční v Kroměříži a Olomouci, ale také Bratislavě a San Marinu, probíhá od května až do začátku září.

„Dramaturgie festivalu reflektuje díla světových autorů v širokém filozofickém panoramatu doby. Obnovuje se tak prostor pro důležitý dialog mezi uměním a dnešní převážně konzumní společností, dialog velkých světových náboženství zahrnující palčivé problémy současnosti,“ shrnují hlavní ideu festivalu, který se koná pod záštitou olomouckého arcibiskupství a dalších institucí, jeho zakladatelé, Václav a Zdenka Vaculovičovi z Kroměříže.

Program obsahuje celkem 27 stěžejních akcí, mimo jiné 20 koncertů, autorské pořady, autorské čtení tvorby mladých básníků a 4 výstavy. „Hudební akce jsou situovány do atraktivních interiérů i exteriérů Kroměříže a Olomouce, realizace výstav v Bratislavě a San Marinu odpovídá mezinárodnímu charakteru festivalu,“ říkají pořadatelé a dodávají: „Letošního ročníku se účastní přední české i zahraniční instituce, umělecké asociace a čestní hosté ze 14 zemí Evropy i zámoří.“

V rámci festivalu se ve dnech 19. až 21. června uskuteční také třídenní pokračování mezinárodní konference „Duchovní proudy v současném umění“, tentokrát se stručným podtitulem „Možnosti mezinárodní spolupráce“. „Po letech mapování příčin současného stavu umění bychom se rádi zamysleli nad tím, kam směřuje současný vývoj, co očekává dnešní člověk od světa umění. Účast na festivalovém kolokviu přijala celá řada našich a zahraničních specialistů,“ doplňují pořadatelé.

Podrobnosti o festivalovém programu naleznete v přiloženém souboru (ve formátu pdf) a na www.forfest.cz.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu