Konferenci o charitě uspořádal v Petrohradě olomoucký profesor


Zástupci různých křesťanských tradic z několika evropských zemí se na přelomu září a října sešli v Petrohradě na konferenci, jejímž cílem byla výměna informací o vysokoškolském vzdělávání pro charitní praxi. Jedním z autorů konceptu konference a hlavním organizátorem setkání byl prof. Heinrich Pompey, pedagog Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci.

Olomouc: „Diakonie milosrdenství a křesťanská sociální práce ve farnostech a odborných církevních zařízeních. Cíle a koncepce vzdělávání“ je název konference, která proběhla ve dnech 29. září – 3. října 2011 v druhém největším městě Ruské federace, Petrohradě. Odborníci ze šesti evropských zemí – Ruska, Norska, Německa, České republiky, Španělska a Rumunska – zde hovořili o vysokoškolské přípravě charitních pracovníků v pravoslavném, evangelickém a katolickém prostředí.

Konference utvrdila účastníky v tom, že chápání charitní praxe všech tří zúčastněných konfesí je téměř totožné. Všechny tři konfese mají přístup k jedinečným sociálním zdrojům, jež jsou dvojího druhu. První z nich je motivace k solidární praxi, jež vyplývá z křesťanské víry. Křesťanské církve také disponují celoplošnou sítí komunit po celé Evropě, což jim to poskytuje jedinečnou základnu pro uplatňování křesťansky motivované občanské angažovanosti.

Nenahraditelným místem charitní praxe je místní společenství věřících. Přesto se ukazuje jako žádoucí, aby církve provozovaly i jednotlivá profesionální zařízení pedagogických, zdravotnických a sociálních služeb tak, aby ve společnosti nabízely alternativy také skrze konkrétní příklady. Zajištění těchto aktivit je možné jedině pomocí stabilních finančních zdrojů, což v Rusku nelze v současné době plně zabezpečit kvůli chybějícím legislativním podmínkám. V jiných zemích včetně České republiky tyto a podobné nástroje již existují.

Autorem konceptu této významné mezinárodní konference a jejím hlavním organizátorem je prof. Heinrich Pompey z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Zajistil rovněž finanční zdroje k uspořádání konference a společně s prorektorem Petrohradské pravoslavné duchovní akademie dr. Vladimirem Chulapem řídil její průběh.

Pavel Černuška, CMTF

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu