Kostel ve Velkých Karlovicích se stal magnetem pro návštěvníky


Mimořádný vzestup návštěvnosti zaznamenali během letošní sezóny v kostele Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích, který je společně s dalšími 27 kostely ve Zlínském kraji zařazen do projektu Otevřené brány.

„Ačkoliv sezóna zatím neskončila a ještě v září budeme příchozí provázet, už nyní počet návštěvníků, kteří projevili zájem prohlédnout si náš kostel, je asi o šest tisíc vyšší než vloni. Zatímco před rokem k nám v období od června do konce září zavítalo přes 13 tisíc návštěvníků, nyní na konci srpna jsme překročili počet 19 tisíc zájemců o prohlídku,“ konstatoval správce farnosti z Velkých Karlovic P. Rastislav Kršák, SVD.

Podle patera Kršáka se na výrazném nárůstu návštěvnosti kostela Panny Marie Sněžné, který je nejhodnotnější památkou v obci i v širokém okolí, částečně projevilo i to, že tato půvabná dřevěná stavba lidového baroka, zapsaná v ústředním seznamu kulturních památek České republiky, a spolu s ní i fara, se významně uplatňuje v seriálu České televize Doktor Martin. Jednotlivé díly tohoto cyklu byly totiž natáčeny právě v lokacích Velkých Karlovic a kostelík s věžičkou, kterou zdobí charakteristická dvoustupňová cibulovitá báň, tvoří autentickou kulisu děje.

Ke stálému přílivu návštěvníků určitě přispívá i ta skutečnost, že Velkými Karlovicemi prochází cyklostezka Bečva, která k perle sakrální lidové architektury na Valašsku přivádí tisíce turistů a cyklistů. Podle správce farnosti všichni přistupují k tomuto posvátnému místu s úctou a s přirozeným respektem. „Nemáme problémy s tím, že by se tady lidé chovali nějak nevhodně. Krása kostela každého natolik osloví, že se ztiší. A mnozí záměrně využívají toho, že je kostel otevřený, aby se mohli přijít pomodlit,“ sdělil P. Rastislav Kršák. Samozřejmě ti, kdo se chtějí dozvědět co nejvíce informací, využívají služeb některého ze čtrnácti vyškolených průvodců z řad místní farní mládeže, vesměs středoškoláků a vysokoškoláků, kteří v určených hodinách mimo bohoslužebné obřady poskytují návštěvníkům odborný výklad.

„Myslím si však, že největším důvodem toho masivního zájmu veřejnosti je to, že se nám díky Norským fondům a Evropským fondům podařilo během minulého roku opravit opláštění kostela a momentálně se ještě renovují okna, dveře a lavice. Návštěvníci se vlastně stávají svědky stavebních a řemeslných prací, které musí být prováděny s mimořádnou odbornou pečlivostí,“ řekl P. Rastislav Kršák. Mimochodem, jak dodal, průběh rekonstrukce je dokumentován na webu www.farnostvelkekarlovice.mablog.eu.

Kostel ve Velkých Karlovicích je jedním z 28 církevních objektů, které jsou letos zařazeny do projektu Otevřené brány, který se ve Zlínském kraji realizuje od roku 2009. Více na webu Zlínského kraje www.kr-zlinsky.cz.

Helena Mráčková

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu