Kostely na Olomoucku znovu ukážou zašlou krásu


Kaple sv. Jiří v LitovliV měsíci březnu budou na Olomoucku dokončeny hned dvě rozsáhlé rekonstrukce sakrálních památek, spolufinancované Finančními mechanizmy EHP/Norsko. Jde o gotickou kapli sv. Jiří v Litovli, kde se dochovala i původní fresková výzdoba, a farní kostel Zvěstování Panny Marie ve Šternberku. Slavnostní otevření obou opravených památek proběhne koncem měsíce – v Litovli to bude ve čtvrtek 24. března, ve Šternberku dokonce po celý poslední březnový víkend.

Litovel, Šternberk: „Kaple sv. Jiří je nejstarší historickou památkou v okolí a také jednou z nejcennějších kulturních památek Olomouckého kraje,“ vysvětluje litovelský farář P. Josef Rosenberg. Jedinečnost objektu spočívá v tom, že se dochoval bez pozdějších přestaveb a s původní vnitřní malířskou výzdobou – pod vrstvami přemaleb jsou dochovány renesanční a gotické fresky, mezi nimi i zobrazení patrona kaple sv. Jiří. Během 40 let komunistického režimu se stavebně-technický stav kaple velmi zhoršil a přestože město Litovel zahájilo v 80. letech kompletní rekonstrukci, projekt byl realizován pouze zčásti. Další zhoršení již dříve existující statické poruchy objektu způsobily v roce 1997 povodně.

V polovině roku 2008 byl proto zahájen projekt na záchranu kaple s cílem provést statické zabezpečení objektu, odvlhčit zdivo či restaurovat kamenné architektonické články, dále restaurovat freskovou výzdobu interiéru a figurální malby i mobiliář kaple – sochy a obrazy. Téměř tři roky trvající rekonstrukce si nakonec vyžádala přes deset milionů korun. „Celkový rozpočet byl stanoven na 408.181 eur, z toho částku 346.954 eur poskytly Finanční mechanizmy EHP/Norsko a zbylou část ve výši 15 % město Litovel,“ vysvětluje P. Rosenberg. Z důvodu postupně klesajícího kurzu eura byl ovšem skutečný příjem z evropských dotací v korunách nižší a farnost proto požádala Olomoucký kraj o dofinancování projektu částkou 300 tisíc korun.

Otevření nově zrekonstruované kaple se uskuteční ve čtvrtek 24. března 2011 od 11.00 hodin. Slavnostní požehnání vykoná olomoucký arcibiskup Jan Graubner a farnost potom poděkuje zástupcům Norského království, Olomouckého kraje a Města Litovel. Po skončení ceremoniálu proběhne konference o realizaci projektu a historii obnovy kaple spojená s promítáním v Městském klubu v Litovli (nám. Přemysla Otakara). „Nově opravenou kapli bude využívat farnost i město, zájem o ni mají ale i další subjekty – Městské muzeum v Litovli, Vlastivědné muzeum v Olomouci a Městský klub Litovel,“ říká P. Rosenberg. Kaple tak bude sloužit jako výstavní prostora, probíhat v ní budou koncerty a přednášky a navštíví ji i jednotlivé litovelské školy při hodinách dějepisu. Kaple se také stane součástí prohlídkové trasy kulturních památek města Litovle. „Farnost Litovel chce objekt využít k setkávání menších společenství a jako meditační kapli,“ uzavírá litovelský farář.

Vzácné Sebastiniho fresky budou po 80 letech odkryty

Závěrečná fáze obnovy interiéru vrcholí v těchto dnech také ve Šternberku. Od července roku 2009 se v místním kostele Zvěstování Panny Marie renovují vzácné barokní fresky Františka Antonína Šebesty-Sebastiniho, které byly od 20. let minulého století v důsledku požáru varhan pokryty sazemi. Nového kabátu se ale dočkají i dřevěná a kovová okna, nově odborníci opraví osvětlení interiéru včetně elektroinstalací. „Po dvanácti měsících intenzivních prací bylo dokončeno restaurování 3.013 m² freskové a štukové výzdoby na klenbě a stěnách chrámové lodi,“ říká koordinátor projektu Marián Marghold ze šternberské farnosti. „Rovněž bylo nazpět usazeno 3012 píšťal třímanuálového varhanního nástroje firmy Rieger z roku 1929,“ dodává.

Podle šternberského faráře P. Antonína Pechala restaurování interiéru pomůže atraktivitě farního kostela, především je ale výzvou pro věřící: „Pohled na obnovenou krásu kostela by pro každého měl být především povzbuzením ke stálému pročišťování srdce, k odstraňování nánosu hříchu, který zastírá pravou krásu,“ dodává P. Pechal.

„Rekonstrukce chrámu, který je součástí bývalého augustiniánského kláštera, je podpořena grantem přes jedenadvacet milionů korun z Norských fondů. Dalších dva a půl milionu šternberské farnosti poskytl Olomoucký kraj a milionem a půl přispělo i město Šternberk,“ doplnil Marghold. Na dofinancování obnovy varhan a restaurování 40 chrámových lavic bude použit výtěžek veřejné sbírky.

Slavnostní ukončení projektu obnovy interiéru kostela Zvěstování Panny Marie proběhne v pátek 25. března od 11.00 hodin za přítomnosti olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Téhož dne zároveň farnost oslaví své patrocinium – slavnost Zvěstování Panny Marie. Slavnostní mši svaté v 17.00 hodin bude předsedat světící biskup Josef Hrdlička. O den později pak v kostele proběhne poutní slavnost a setkání manželských párů; mši svatou v 10.00 hodin bude slavit generální vikář olomoucké arcidiecéze Mons. Josef Nuzík.

„Náš kostel není klasickým poutním místem, propojení pouti s manželskou obnovou se datuje od roku 2000. Spojení Šternberka s únorovou poutí matek a s poutí manželů ale podle mě není náhodné. Naším velkým pokladem je gotická socha Madony něžně držící Ježíška a právě pohled na toto hluboké vzájemné sepětí matky a dítěte, které vyzařuje nádherný pokoj, dává všem poutníkům zakusit krásu: matkám mateřství a manželům úplného odevzdání, a to navzdory všem těžkostem, kterým jsou matky či manželé vystaveni,“ uzavírá šternberský farář P. Pechal.

Od pátku do neděle také program poutních slavností nabídne několik koncertů: v pátek odpoledne to bude Stará lovecká hudba a večer koncert vídeňského varhaníka Ernsta Wallyho, v sobotu např. Schola od sv. Jana Křtitele ze Šumperka a v neděli od 16.00 hodin koncert pro housle a violu členů Moravské filharmonie Jiřího a Marty Sovových a výběr z repertoáru Komorního chrámového sboru Šternberk.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu