Kostely ve Zlínském kraji navštívil letos rekordní počet lidí


Rekordní počet návštěvníků – téměř sto tisíc – vstoupil během letošní sezóny do jedenadvaceti kostelů Zlínského kraje přihlášených do projektu „Otevřené brány“, aby využil možnosti nechat na sebe mimo časy pravidelných bohoslužeb působit tato posvátná místa a něco se o nich dozvědět. Největšímu zájmu se těšil kostel sv. Mořice v Kroměříži, který si prohlédlo téměř 25 tisíc příchozích.

Kostel sv. Mořice v KroměřížiZlín: Od května do září, kdy je v kostelích návštěvnický režim s průvodem zajišťován, využilo této možnosti 95.271 turistů všech věkových kategorií, z toho 10.677 cizinců. Nejstarší návštěvník přiznal věk 98 let. Tyto a mnohé další informace zazněly ve čtvrtek 24. listopadu 2011 ve zlínském salesiánském středisku, kde byl za účasti olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, náměstka hejtmana Zlínského kraje Jindřicha Ondruše a zástupců měst, obcí a farností zapojených do projektu Otevřené brány zhodnocen průběh letošního, v pořadí již třetího ročníku.

„Za sebe musím vyjádřit především radost, že se taková věc rozběhla a že funguje. Je nutné, aby církev a občanská společnost hledaly společné plochy, kde mohou spolupracovat. Každý máme své pole působnosti a církev plní důležité poslání nejen pro své členy, ale i pro zbytek společnosti,“ řekl arcibiskup Jan Graubner. Poděkoval také všem subjektům a lidem zapojeným do projektu a zároveň vyzdvihl roli průvodců, kteří mají často dar nejen vyložit faktické informace o konkrétní památce, ale také předat návštěvníkům něco k obohacení duše.

„V letošním roce jsme opět zaznamenali nárůst návštěvnosti, a to navzdory skutečnosti, že ve velehradské bazilice se letos prohlídky nekonaly kvůli probíhající rozsáhlé rekonstrukci. To nás utvrzuje v přesvědčení, že tento projekt má svůj nezpochybnitelný význam,“ konstatoval Jindřich Ondruš, náměstek hejtmana Zlínského kraje zodpovědný za kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a spolupráci s církvemi. Otevřené kostely podle něj lákaly také návštěvníky ze vzdálených zemí – například Japonska, Austrálie či Kanady.

Největšímu návštěvnickému zájmu se těšil kostel sv. Mořice v Kroměříži, který si prohlédlo 24.627 příchozích. Holešovský kostel Nanebevzetí Panny Marie se zase stal jakýmsi magnetem pro děti, kterých sem formou exkurzí zavítalo na tři sta. Kostel Svaté rodiny v Luhačovicích návštěvníky mile překvapil živou varhanní hudbou a powerpointovou prezentací. „To jsme u nás doma,“ konstatovali s upřímným údivem italští turisté, když vstoupili do poutního kostela Narození Panny Marie ve Štípě. Kostel Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm zase vzbudil obdiv hokejisty Jaromíra Jágra. Starobylý tečovický kostelík byl podle slov svého duchovního správce turisty objeven de facto až díky projektu.

Na proškolení průvodců kraj spolupracuje s odborníky z Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci: prof. Miloslavem Pojslem z Katedry církevních dějin a psychologem Peterem Tavelem, odborníkem na komunikaci. Školení se letos zúčastnilo 145 průvodců, nejpočetnější skupinu zájemců představovali aktivní senioři a studenti. Na financování projektu se podílí města a obce, farnosti, Matice svatohostýnská a Zlínský kraj. Farnosti zároveň koordinují provoz v jednotlivých kostelích. Režim prohlídek je různorodý, od plného – každodenního – po víkendový.

Mezi památkami, které se do projektu zapojily v roce 2011, nechybí poutní místa regionu – Velehrad, Svatý Hostýn, Štípa, Provodov či Zašová, z dalších jsou pak zastoupeny kostely ve Zlíně, Kroměříži, Vsetíně, Uherském Hradišti, Uherském Brodě, Holešově, Rožnově pod Radhoštěm, Luhačovicích, Chropyni, Bystřici pod Hostýnem, Střílkách, Rajnochovicích a Velkých Karlovicích.

www.kr-zlinsky.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu