Kuba a svět potřebují změny, rozloučil se papež s ostrovním státem


Jako druhou ze zemí, do nichž zamířil při své 23. zahraniční cestě, navštívil papež Benedikt XVI. ve dnech 26.–28. března 2012 Kubu. Také zde na něj čekaly statisíce poutníků, vedle nich se ale setkal také se státními představiteli a s bývalým diktátorem Fidelem Castrem.

Havana, Vatikán: Prvním kubánský městem, které se v pondělí 26. března dočkalo Petrova nástupce, byl Santiago de Cuba. Svatý otec zde přistál kolem 14. hodiny místního času a přivítal ho zde prezident Raúl Castro i představitelé místní církve. Benedikt XVI. poté pozdravil všechen kubánský lid slovy: „Zdravím co nejsrdečněji věřící katolické církve na Kubě, drahé obyvatele tohoto krásného ostrova, a všechny Kubánce, kdekoli se nacházejí. Všechny chovám v srdci a na všechny myslím v modlitbě.“ Připomenul také návštěvu bl. Jana Pavla II., která na tomto ostrově zanechala nesmazatelnou stopu, a zmínil probíhající oslavy 400. výročí objevu sošky Panny Marie Caridad del Cobre, patronky Kuby. „Přicházím na Kubu jako poutník lásky, abych utvrdil své bratry ve víře a povzbudil v naději, která se rodí z přítomnosti Boží lásky v našich životech. Nosím ve svém srdci spravedlivá přání a legitimní touhy všech Kubánců, ať už se nacházejí kdekoli, jejich utrpení a radosti, jejich starosti a ušlechtilé tužby,“ řekl dále papež ve své promluvě.

S kubánskými věřícími se Svatý otec setkal o několik hodin později, když vpodvečer sloužil mši svatou u příležitosti zmíněného výročí na náměstí Antonia Macea v Santiagu de Cuba. Bohoslužby se zúčastnilo na 200 tisíc lidí, které Benedikt XVI. před přítomným prezidentem Raúlem Castrem povzbudil, aby strpěli různá nepřátelství a útoky pro svou víru a přesvědčení, že Ježíš svým Zmrtvýchvstáním zničil moc zla. Bůh jejich nasazení požehná „bohatými plody“, řekl Benedikt XVI. v kázání. Katolíci na Kubě podle něj denně v obtížích, statečně a s námahou pracují na tom, aby se církev „v konkrétních okolnostech“ této země ukázala jako místo setkání s Bohem. Křesťanská rodina má na Kubě důležitou úlohu stát se příkladem pro všechny, řekl také papež. Manželé by měli být viditelným znamením lásky Kristovy k církvi. Kuba potřebuje znamení jejich věrnosti, jednoty a schopnosti přijmout lidský život, především ten „nejbezbrannější a nejpotřebnější“. Na závěr bohoslužby věnoval papež sošce Virgen de la Caridad del Cobre „Zlatou růži“. Toto papežské vyznamenání už obdržela poutní místa v Mariazell, Altöttingu, Fatimě či brazilské Aparecidě.

Poutní sošce a patronce Kuby byl věnován program i následujícího dne, v úterý 27. března. Svatý otec totiž během dopoledne místního času navštívil mariánskou svatyni v El Cobre a Kubáncům zde připomněl, že jejich další osud svěřil do rukou patronky ostrova Panny Marie a ubezpečil je svou modlitbou. „Dejte vědět všem, které potkáte, blízkým i vzdáleným, že jsem Matce Boží svěřil budoucnost vaší země. Prosil jsem Nejsvětější Pannu také za potřeby trpících, za ty, kteří jsou zbaveni svobody, odloučeni od svých blízkých nebo prožívají těžké chvíle.“ Ve svém krátkém projevu papež vzpomněl také na oběti předloňského zemětřesení na nedalekém Haiti. Z mezinárodního letiště Santiago de Cuba pak Svatý otec odcestoval do Havany.

Návštěvu kubánského hlavního města zahájil Benedikt XVI. setkáním s prezidentem Raúlem Castrem. Schůzka, která se konala za zavřenými dveřmi, trvala přes čtyřicet minut a papežův mluvčí P. Federico Lombardi ji popsal jako „velmi srdečnou a konstruktivní“. Podle Lombardiho také papež zopakoval svá znepokojení týkající se svobody církve, aby se mohla plněji podílet na životě společnosti a být tak ku prospěchu všech kubánských občanů. Papež přednesl kubánskému prezidentovi i jednu speciální žádost, a to aby zvážil možnost ustanovení Velkého pátku jako státního svátku. Jan Pavel II. při své návštěvě Kuby v roce 1998 požádal o podobnou věc bývalého prezidenta Fidela Castra. Vyzval ho tehdy, aby uznal Boží hod vánoční jako státní svátek, což bylo ještě ten rok ustanoveno. Po setkání s prezidentem pak Svatý otec povečeřel společně s kubánskými biskupy.

Hlavním bodem papežova programu ve středu 28. března se stala mše svatá, kterou od 9.00 hodin celebroval na zaplněném Náměstí Revoluce v centru Havany. Zúčastnilo se jí na půl miliónu věřících, ale i kubánský prezident Raúl Castro. Papež se ve své promluvě věnoval tématu pravdy a svobody. „Lidská bytost totiž touží po pravdě, jejíž hledání vždycky předpokládá uplatňování autentické svobody. Mnozí nicméně upřednostňují zkratky a snaží se vyhýbat tomuto úkolu…Někteří si ironicky dobírají možnost poznat pravdu, hlásají neschopnost člověka ji dosáhnout anebo popírají, že existuje jediná pravda pro všechny,“ řekl Svatý otec a dodal: „Na druhé straně jsou i takoví, kteří toto hledání pravdy interpretují mylně, upadají do iracionality a fanatismu, jež je uzavírá v jejich vlastní pravdě, kterou se snaží vnucovat druhým.“ Podle papeže je pravda o člověku nevyhnutelným předpokladem k dosažení svobody, protože v ní objevujeme základy etiky, s níž se mohou všichni měřit, a může sbližovat všechny kultury, národy a náboženství, státníky a občany.

Svatý otec dále ve svém kázání hovořil o církvi, která se musí opírat o bytostnou náboženskou svobodu, aby mohla plnit své poslání. Podle papeže již byly na Kubě k tomuto učiněny určité kroky. „Je však zapotřebí pokračovat a rád bych povzbudil vládní představitele této země, aby upevnili to, čeho bylo dosaženo, a pokračovali na této cestě pravé služby obecnému blahu celé kubánské společnosti…Právo na náboženskou svobodu, ať již v její dimenzi individuální či komunitní, vyjevuje jednotu člověka, který je současně občanem a věřícím. Když církev na toto právo poukazuje, nedožaduje se žádného privilegia,“ apeloval Svatý otec na kubánské představitele v závěru své homilie.

Po skončení bohoslužby se papež asi na půl hodiny neplánovaně setkal také s bývalým kubánským diktátorem Fidelem Castrem. Asi třicetiminutové setkání na apoštolské nunciatuře v Havaně bylo podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho „srdečné, živé a intenzivní“. O toto setkání požádal sám vůdce kubánské revoluce, který poprosil Benedikta XVI., aby mu věnoval několik minut. Papež Fidelu Castrovi vyjádřil poděkování za přijetí na Kubě a svěřil se, že je s cestou „velmi spokojený“. Castro, který by měl v srpnu oslavit 86. narozeniny, se zajímal o postavení církve ve světě, o povinnosti papeže jakožto hlavy církve a poprosil jej o zaslání zajímavých knih, která tato témata shrnují.

Svou návštěvu Kuby a tím také celou 23. zahraniční cestu do zemí Latinské Ameriky zakončil Svatý otec v podvečer během rozlučkového ceremoniálu na havanském letišti. Benedikt XVI. při té příležitosti řekl: „V nitru chovám všechny a každého Kubánce, kteří mne provázeli modlitbou a svými sympatiemi, nabídli mi srdečné pohostinství a podělili se se mnou o svá nejhlubší a spravedlivá očekávání. Přišel jsem sem jako svědek Ježíše Krista v pevném přesvědčení, že kam přichází on, tam malomyslnost přenechává místo naději, dobrota zahání nejistoty a mocná síla otevírá horizont nečekaným a požehnaným perspektivám. V jeho jménu a jako nástupce apoštola Petra jsem chtěl přinést jeho poselství spásy, aby posílilo nasazení a působení kubánských biskupů, jakož i jejich kněží, řeholníků a těch, kdo se usilovně připravují na kněžskou službu a zasvěcený život. Kéž poslouží také jako nový impuls těm, kdo vytrvale a obětavě spolupracují na díle evangelizace, zvláště věřící laiky, aby zintenzivněním své oddanosti Bohu v prostředí, kde žijí a pracují, neúnavně a zodpovědně poskytovali svůj přínos blahu a celistvému rozvoji své vlasti.“

Po skončení ceremoniálu odletěl Svatý otec kolem 17. hodiny (o půlnoci SELČ) z Kuby a na římské letiště Ciampino letadlo dosedlo ve čtvrtek v 10.15 hodin.

Zpravodajství ze zahraniční cesty Svatého otce do Latinské Ameriky lze sledovat na stránkách Tiskového střediska ČBK, k dispozici jsou zde i české překlady papežových promluv.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu