Květen na KZŠ: měsíc maminek a velkých výprav


Jaro, a zvláště měsíc květen, probouzí v člověku svou svěžestí a zářivostí radost a sílu. Toho žáci a učitelé Katolické základní školy v Uherském Brodě hojně využili, protože je čekaly náročné, ale o to více nezapomenutelné dny.

Foto archiv školyUherský Brod: Hned 1. května se zástupci učitelů v čele s ředitelem vydali pěšky z Luhačovic na Provodov, kde se konala každoroční pouť farnosti Uherský Brod. Síly jim nescházely, protože tento způsob přepravy využili i při zpáteční cestě.

Dětský folklorní soubor Holúbek však již musel ke svému putování využít autobus. Jejich cílem se totiž stala Praha, kde vystupovali přímo na Staroměstském náměstí. Kromě toho zvládli navštívit i Sázavský klášter, Senát, Klokánek – zařízení pro opuštěné děti, Muzeum voskových figurín a také potkali nejednu významnou osobnost. Tou nejdůležitější byl kardinál Dominik Duka, který se s Holúbky nejen vyfotografoval, ale také jim na památku dal medailky naší nebeské maminky Panny Marie.

Foto archiv školyAni jízdní kola nezůstala v měsíci květnu ležet stranou. Nejprve se na nich proháněli – pochopitelně podle dopravních předpisů – děti ze školní družiny na Okrskové dopravní soutěži ŠD. Tým ve složení Ondřej Mužík, Petr Dleštík, Filip Janík a Michael Mentzl (všichni ze 3. třídy) si za svou snahu odnesli pěkné páté místo.

Zato žáci 4. třídy navštívili dopravní hřiště Na Výsluní, aby získali řidičský průkaz na kolo. K tomu však museli složit zkoušky, které obsahovali písemnou i praktickou část. Žáci této třídy byli velmi šikovní, obě části zvládli na výbornou, a tak na konci náročného dopoledne získali všichni své první řidičské průkazy.

Foto archiv školyKolo by určitě uvítali i mladí badatelé při plnění posledního úkolu Malé energetické akademie. Tím bylo vypátrat ve svém okolí vodní elektrárnu a zjistit, na jakém principu funguje. A jelikož se ta nejbližší nachází v Těšově, čekala je pěkná procházka. Určitě nelitovali, protože se dostali do míst, ve kterých se běžný spotřebitel elektrické energie jen tak neprochází.

Přesně popsat, jak putovaly peníze, které se podařilo žákům KZŠ vybrat během aktivity Dnes jím jako Ind, nedovedu. Můžu vám ale s jistou říci, že už doputovaly na to správné místo a budou využity na uhrazení školného indickým dětem a na české dobrovolníky v Indii. Kromě toho přišel dětem ze 2. třídy a jejich paní učitelce Štěpánce Kachníkové dopis, ve kterém s překvapením zjistily, že jejich příspěvek 2 522 Kč byl nejvyšší v mladší kategorii ze všech zúčastněných škol. Celkově se v rámci kampaně Dnes jím jako Ind pro školy vybralo 26 478 Kč.

Foto archiv školyOdměnou snad bude dětem nejen ze 2. třídy beseda o životě lidí v Indii a o práci českých dobrovolníků. Tu povedou v pátek 13. června manželé Dvořákovi, kteří v Indii strávili školní rok 2009/2010.

Největším a nejkrásnějším zážitkem v měsíci květnu byla snad pro rodiče, hosty i všechny žáky oslava Dne matek. Každoročně jí předchází velké přípravy a také nervozita. Na spokojených tvářích diváků – zvláště maminek – bylo však patrno, že toto úsilí nebylo zbytečné. Děkujeme všem, kteří jste vpředvečer tohoto krásného svátku přišli do Domu kultury, a těšíme se, že se tam za rok opět uvidíme!

Martina Mošťková, KZŠ

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu