Květnová Studna se zpěvem a harfou výjimečně až v úterý


Po jarní hudbě u Studny v měsíci dubnu nabídne květen opět hudební oblast, a to zpěv a harfu nechanického typu. Poslední Setkání u studny v tomto akademickém roce proběhne tentokrát v úterý 3. května 2011 v olomoucké katedrále sv. Václava a v nedaleké kavárně Amadeus.

Olomouc: Hostem dubnového Setkání u studny byl František Fiala, hudební skladatel, varhaník, zpěvák, ale také sbormistr a ředitel Konzervatoře Evangelické akademie v Olomouci. Jak v dómě, tak potom v kavárně Amadeus široce představil a ukázal svou uměleckou činnost a zároveň prozradil, že kromě zájmu o hudbu a duchovní rozměr života – od mládí aktivně působí v katolické církvi – se zabýval natolik sportem, že se rozhodoval, jestli má dát přednost sportu nebo muzice. Nakonec zvítězila hudba, ve které se pohybuje na mnoha rovinách. V dómě zazněla varhanní a sborová tvorby Františka Fialy v jeho podání i v podání koncertního varhaníka Petra Rajnohy a dívčího sboru olomoucké konzervatoře, opět pod vedením ředitele Fialy. V kavárně Amadeus potom zazářila překrásná skladba pro klavír a violoncello Sonáta da Chiesa v citlivém, vnímavém a hlavně tvůrčím podání klavíristky Heleny Fialové, manželky skladatele, a violoncellisty Mariána Pavlíka. František Fiala kromě bohatého a pestrého vyprávění o svém životě s uměním zahrál a zazpíval, pro potěšení přítomných, i něco málo z populární hudby. Jarní květy hudby při dubnovém Setkání u studny opravdu rozkvetly, zavoněly a potěšily rozmanitou pestrostí barev.

Při květnovém Setkání u studny se seznámíme s brněnskou mezzosopranistkou Janou Janků. Kromě svého pěveckého umění nám předvede také hru na kopii harfy z 18 století, která se vyráběla v Nechanicích. Jana Janků rozezní naše srdce svým hlasem i harfou od 18.00 hodin v katedrále, kde uslyšíme střípky z Popelky nazaretské Václava Renče. Recitací ji doplní Martina Pavlíková. Večer bude v 19.00 hodin pokračovat v kavárně Amadeus, kde se s námi také podělí o své zkušenosti a zážitky ze života spojeného se zpěvem. Přijďte na květnové Setkání u studny, poslední v akademickém roce 2010/2011, v úterý 3. května.

Martina Pavlíková

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu