Léky pro děti od českých dárců dorazily na Haiti


Plný kufr léčiv pro haitské děti je na místě. Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) využila možnosti dopravit zásilku přímo do Gonaïves prostřednictvím organizace Praga-Haiti. Jedná se zejména o vitamíny, jichž je na Haiti nedostatek, nebo jsou pro místní obyvatele extrémně drahé. Potřebné léky dostanou k užívání děti na venkově, které díky jednostrannému stravování trpí chronickým nedostatkem vitamínů.

Na podzim uskutečnila humanitární pracovnice ACHO Kristýna Lungová při své již třetí misi na Haiti zdravotnický týden pro děti v nejodlehlejší části na severozápadě země v Baie-de-Henne, kde ACHO již dlouhodobě realizuje projekty vzdělávání místních dětí. Tehdy bylo ve vesnici, kde není dostupná lékařská péče, ošetřeno celkem přes 400 dětí. „Měli jsme na starosti koupi léků a přitom jsme narazili na to, že ne všechny léky, které by člověk potřeboval, jsou na Haiti dostupné. A z toho vzešel nápad léky pořídit a poté na Haiti dopravit z České republiky,“ vysvětlila Kristýna Lungová.

Dětem chybí především vitamín D, jehož nedostatek stojí za většinou případů onemocnění pohybového ústrojí. Deficit vitamínu může poškodit růst kostí, zubů a chrupavek. Ošetřující sestry mají zkušenost, že jakmile zahájí léčbu vitamínem D, polovina případů vykazuje výrazné zlepšení. Část medikamentů využívají podle potřeby děti v Gonaïves, druhá část léčiv bude k dispozici pro děti v Baie-de-Henne při zdravotnickém týdnu v rámci další plánované mise ACHO na Haiti.

Léky jsou zakoupené z finančních prostředků od českých dárců, kteří přispívají na účet Haiti, a největší prioritou, jsou nyní právě léky. „Ve zdravotní péči o děti v místech, kde se nedostává lékařské pomoci, bychom chtěli i nadále pokračovat a pokud se vyskytne další možnost, jak zaslat novou zásilku medikamentů do nedostatkových oblastí, využijeme ji,“ uvedla Lungová.

Eva Štefková, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu