Listopadová Studna uvítala i vozíčkáře


Závěr prvního listopadového dne v Olomouci patřil „Setkání u studny“, které se opět konalo v kavárně Amadeus. Listopadová „Studna“ nabídla již v odpoledních hodinách program určený i pro naše hendikepované spoluobčany ze spolku vozíčkářů TREND.

Olomouc: Komentovaná projekce krátkometrážních animovaných filmů Muž, který sázel stromy (30 min.) kanadského autora F. Backa a Mr. Pascal (7 min.) anglické autorky E. de Vere byla silným a obohacujícím zážitkem už proto, že možnost vidět tento druh filmů na plátně ve společenství více diváků není v dnešní době tak běžné. Kvalitní animované filmy dokáží v našem životě plném realismu a materialismu povznést duši diváka prostřednictvím výtvarného pojetí příběhu doplněného hudbou nebo slovem. Společným jmenovatelem promítnutých filmů je člověk, který přišel o své blízké, ale přes velkou bolest vychází ze svého trápení a podle možností pomáhá, kde nebo komu je potřeba. Dá tak rozkvést životu tam, kde bylo mrtvo.

Po slavnostní mši svaté v katedrále sv. Václava pokračoval program „Studny“ ve sklepním prostoru kavárny Amadeus krátkým koncertem začínajícího dívčího smyčcového tria Trinidad. Studentka gymnázia Kristina Machačíková (druhé housle) a učitelka hudební výchovy Barbora Švédová (violoncello) pod vedením psycholožky Marie Nosálkové (první housle) připravily malou, ale krásně pestrou kytici skladeb staré i soudobé hudby na závěr ozdobenou lidovými písničkami. Vystoupení mladých hudebnic doladěné oblečením v červenočerných barvách mělo chuť a jiskru a přineslo všem u Studny potěšení, povzbuzení a radost.

Prosincová „Studna“ nám v pondělí 6. prosince v 18 hodin v katedrále sv. Václava nabídne varhanní improvizaci koncertního varhaníka Karla Martínka na adventní texty z Písma. Hostem v kavárně Amadeus potom bude fotograf Filip Kotek a představí nám své fotografie z návštěvy papeže Benedikta XVI. v České republice.

Martina Pavlíková

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu