Matice velehradská plánuje další rozkvět


Věcné, dělné a konstruktivní, tak lze ve stručnosti charakterizovat jednání čtvrté valné hromady občanského sdružení Matice. V neděli se ho v obnoveném Slovanském sále bývalého velehradského kláštera zúčastnil olomoucký arcibiskup a protektor Matice velehradské Mons. Jan Graubner a zástupci sesterských Matic - svatohostýnské, svatokopecké a svatoantonínské.

Znovuobnovené občanské sdružení Matice velehradské má už za sebou tři roky činnosti. "Můžeme se tedy, díky Bohu, ohlédnout, co se za tu dobu dokázalo postavit, zařídit, nacvičit, naučit, propojit nebo také našlapat po poutních cestách. Můžeme být i trochu unaveni z toho, jak se stále připomíná, že se počet členů a důvěrníků nezvyšuje podle našeho přání," řekl předseda Matice a křtinský farář Jan Peňáz.

Matice bezmála osm stovek členů a bude se i v letošním roce snažit obohatit nabídku kulturního a duchovního dění ve Velehradě. Toto její úsilí bude podpořeno 12 tisíci eury, které budou vyčleněny na pořádání kulturních aktivit v rámci projektu Velehrad - Trnava, společné kořeny jezuitské kultury a vzdělávání. Daří se také realizovat Poutní cesta růžence ze Starého Města na Velehrad.

"Tři roky ještě není dlouhá tradice, ale když se podíváme na tři roky zpátky, tak jsou vidět hezké výsledky práce, které byly Maticí vytvořeny. Stačí se podívat na Poutní cestu růžence ze Starého Města na Velehrad, která by měla být letos v červnu dokončena. Jsem rád, že na valné hromadě byla hojná účast členů, kteří zvolili na další tři roky nové vedení. Jemu přeji, aby se mu dařilo stejně tak dobře jako tomu dosavadnímu," řekl po skončeném rokování Matice arcibiskup Graubner.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu