Matka Vojtěcha Hasmandová: heroické ctnosti potvrzeny


V sobotu 6. prosince 2014 schválil papež František dekret o heroických ctnostech boromejky Vojtěchy Hasmandové, rodačky z Huštěnovic na Uherskohradišťsku. Právě letos uplynulo sto let od jejího narození.

Brno: Matka Vojtěcha Hasmandová, dlouholetá generální představené Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského, se narodila 25. března 1914 v Huštěnovicích a zemřela 21. ledna 1988 ve Znojmě-Hradišti v pověsti svatosti. V době komunistické totality byla oporou všem, kteří u ní hledali pomoc a oporu, zvláštní pozornost věnovala kněžím.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle se s ní setkával během svého kaplanského působení ve Znojmě: „Vždycky jsme společně slavili třiadvacátého dubna svátek svatého Vojtěcha, a nejen při těchto svátečních setkáních jsem cítil její podporu a blízkost projevovanou knězi, který žil své poslání ve zvláštní době. A nezažíval jsem to sám. Její blízkost vnímali všichni kněží, kteří tehdy na Znojemsku působili nebo tudy jen projížděli a mohli se s ní setkat. Matka Vojtěcha kolem sebe šířila pokoj a radostnou důvěru i tehdy, když se jednalo o těžké věci. Přijímala vše s vnitřním klidem a provázela nás kněze – ale nejen nás – modlitbou. Vytvářela všem láskyplné zázemí, domov.“

Diecézní část procesu blahořečení Matky Vojtěchy Hasmandové zahájil brněnský biskup Vojtěch Cikrle 26. listopadu 1996 v Brně, v roce 2004 byl proces předán do Říma.

Životopis Matky Vojtěchy Hasmandové a další informace o ní je možné nalézt na www.boromejky.cz/matkavojtecha a www.biskupstvi.cz/hasmandova-vojtecha.

S využitím zprávy Martiny Jandlové na webu tiskového střediska ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu