Město Olomouc ocení pracovníky mise charity na Haiti


Dva pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc obdrží Cenu města Olomouce za počin roku 2010. Jde o Irenu Klimkovou a Martina Zamazala, kteří se v průběhu roku 2010 účastnili humanitární mise charity na Haiti. Předávání Cen města Olomouce za rok 2010 proběhne v rámci slavnostního večera, který se uskuteční v předvečer Svátků města ve čtvrtek 9. června 2011.

Olomouc: Pomáhat Haiti je pro Irenu Klimkovou, dle jejího vyjádření, součástí její práce a odjet tam po zemětřesení považovala za svou povinnost. „Mise na Haiti byla velmi náročná a pokroky jdou v tamních podmínkách velmi ztuha. Jsem ráda, že se nám dostalo velké podpory dárců z celé České republiky a díky ní se pak podařilo lidem na Haiti pomáhat projekty, které podporují rozvoj celých komunit,“ komentovala oceněná pracovnice charity. „To, že naši práci ocenilo i město Olomouc, vnímám jako výraz podpory, kterou pro svou práci nejvíce potřebujeme,“ dodala Irena Klimková, mimo jiné koordinátorka projektu Adopce na dálku Haiti.

Mise Charity Česká republika a Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) se momentálně věnuje dvěma rozsáhlým projektů. V Leoganu, epicentru loňského zemětřesení, podporuje obnovu zdrojů obživy pro farmáře, chovatele a drobné obchodníky. V Duvalu pak jde hlavně o prevenci nemocí.

Na Haiti, kde právě začíná zemědělská sezóna, v minulých týdnech česká charita realizovala dodávku osiva pro zhruba tisíc farmářů. Momentálně se připravuje distribuce koz pro tisíc chovatelů. Ta by měla proběhnout v následujících týdnech.

Pro začínající farmáře jsou zajištěny také kurzy zaměřené na vzdělávání v dané oblasti. Pěstitelé tak mají možnost např. získat dovednosti v pěstování a prodeji kukuřice. Budoucí majitelé koz se dozvídají praktické vědomosti o chovu a jeho úskalích. Podobným způsobem je individuálně pomáháno dalším dvěma stům drobných podnikatelů.

V oblasti Duval, kde charita také pracuje, pokračuje projekt prevence cholery a jiných nemocí. Tato forma pomoci nejchudším zahrnuje materiální zajištění pro zdravotnická zařízení a školy, osvětu v oblasti prevence nemocí, zajištění a vzdělávání zdravotnického personálu. Zároveň pokračují také již dříve zahájené podpory několika školských zařízení.

Cenu za počin roku, udělovanou městem Olomouc, může převzít osobnost navržená v oblasti kultury, sportu, vědy a výzkumu, hrdinského činu či jiné, jako výraz ocenění významného jednání, konkrétního díla nebo mimořádného úspěchu v příslušném roce.

Mgr. Martin Zamazal (nar. 1972 v Dačicích) vystudoval Cyrilometodějskou teologickou fakultu v Olomouci, po jejím dokončení v roce 1997 pracoval jako vychovatel a poté jako vedoucí pobytového úseku Střediska sociální prevence v Olomouci. Od roku 1999 se věnuje humanitární a sociální práci, pracoval pro Diecézní charitu Brno, Charitu Česká republika, Hilfswerk Austria a od roku 2007 je vedoucím humanitárního oddělení ACHO. Účastnil se humanitárních misí v Kosovu, na Severním Kavkaze a na Haiti. Úzce spolupracuje s Caritas – VOŠ sociální v Olomouci jako tutor zahraničních praxí a s CMTF UP v Olomouci v oblasti výuky specifik managementu v humanitární pomoci. V roce 2002 jeden rok působil dobrovolnicky ve Velké Británii jako pečovatel o hendikepovanou mládež.

Irena Klimková, DiS. (nar. 1987 v Boskovicích) po Gymnáziu v Jevíčku absolvovala studium na Vyšší odborné škole sociální Caritas Olomouc (obor humanitární a sociální práce), momentálně pokračuje ve studiu na Cyrilometodějské teologické fakultě UP v Olomouci. V rámci studia byla v roce 2008 na čtyřměsíční praxi na Haiti jako koordinátor projektů ACHO – Adopce na dálku Haiti a Daruj střechu nad hlavou. Na ACHO trvale pracuje od září 2009 se zaměřením na humanitární a rozvojovou pomoc na Haiti, kde se přímo účastnila humanitární mise po zemětřesení (leden – červen 2010).

Bližší informace k humanitární pomoci na Haiti podá Martin Zamazal na tel. čísle 604 679 883 nebo Marek Navrátil z tiskového oddělení ACHO, mobil: 739 526 278, e-mail: marek.navratil@acho.charita.cz.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu