Mezinárodní veletrh cestovního ruchu v Brně se věnuje církevní turistice


Foto Martin KučeraVe dnech 12.–15. ledna 2012 probíhá v paviloně P brněnského výstaviště veletrh cestovního ruchu v regionech, kde jsou prezentovány především atraktivity v rámci jednotlivých krajů ČR. Výrazným motivem propagace Olomouckého kraje se stala fotografie historického sálu Slavnostní dvorany Arcibiskupského paláce v Olomouci. Připomeňme, že rezidence olomouckých biskupů a později arcibiskupů je veřejnosti zpřístupněna od května minulého roku.

Foto Martin KučeraOlomouc: Součástí prvního dne veletrhu byl workshop na téma „Církevní turistika“. Zcela zaplněný konferenční sál poctil svou návštěvou a zdravicí nedávno jmenovaný kardinál Dominik Duka, který se dle vlastních slov o rozvoj církevní turistiky velmi zajímá. Po dalších úvodních zdravicích bylo publikum seznámeno s projekty Zlínského kraje „Otevřené brány“ a „Velehrad 2013“. Cílem prvního projektu bylo zavedením pravidelné průvodcovské služby zpřístupnit návštěvníkům jednadvacet římskokatolických kostelů Zlínského kraje. Cílem druhého projektu je podpořit a aktivně se zapojit do příprav cyrilometodějského jubilea.

Tento příspěvek Jindřicha Ondruše následně doplnil olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který se mimo jiné zmínil o vzrůstající možnosti účasti Svatého otce na velehradských oslavách. Podle jeho slov má papež Benedikt XVI. nadcházející jubileum příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu stále v silném povědomí.

Foto Martin KučeraDruhý příspěvek s názvem „Náboženský cestovní ruch“ pronesl Mojmír Mikula z České centrály cestovního ruchu – Czechtourism. Mikula seznámil posluchače s vývojem církevní turistiky v Evropě. Zdůraznil, že v církevní turistice je velký potencionál, neboť ve světovém měřítku se této formě ročně věnuje cca 330 milionu turistů. Stejně jako předtím arcibiskup Graubner zdůraznil i Mikula skutečnost, že na území ČR se nachází hustá síť církevních staveb, z nichž téměř 6700 patří Římskokatolické církvi. Na závěr Mikula publikum seznámil se záměrem připravit publikaci o náboženském cestovním ruchu, která by také obsahovala praktické příklady z regionů.

V další části konference se hovořilo o projektech církevní turistiky na Východní Moravě (Zdeněk Urbanovský), roli evropských poutních stezek (Alessandro Cardinalli) nebo o poutních stezkách na Jižní Moravě (Zuzana Vojtová). Prostor byl také věnován ekonomické analýze potenciálu církevní turistiky v Evropě (Petr Zahradník).

Martin Kučera, turistický provoz Arcibiskupského paláce

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu