Miliony dětí v říjnu adorují Eucharistii a modlí se růženec za celý svět


Na prahu měsíce října, kdy se v celé církvi slaví mimo jiné i Misijní neděle (letos 19. října), přichází Centrum pro školy olomouckého arcibiskupství se dvěma náměty pro děti a mládež, které se díky jim mohou připojit k celosvětovým modlitebním iniciativám. Jedná se o eucharistickou adoraci dětí a společnou modlitbu růžence.

Olomouc: Adorace probíhá každý rok vždy první pátek v měsíci říjnu, letos tedy 3. října. Tato myšlenka vznikla jako plod Roku růžence, vyhlášeného Janem Pavlem II. v roce 2003, a byla realizována nejprve v USA. Později se rozšířila zásluhou Světového apoštolátu Fatimy a nyní je již slavena na celém světě, celkem ve více než 140 zemích. Od roku 2006 je přenášena prostřednictvím televize EWTN z baziliky Neposkvrněného Početí ve Washingtonu. „Ponechme dětem možnost shromáždit se okolo oltáře a pomozme jim, aby mohly objevit tichou, milující přítomnost Ježíše v eucharistii a modlit se za své rodiny a mír ve světě,“ vyzývá k zapojení Helena Polcrová z olomouckého Centra pro školy.

Podobný princip má také růženec za jednotu a pokoj. Tato akce probíhá každoročně 18. října v 9.00 hodin, kdy se děti scházejí ke společné modlitbě růžence tam, kde právě jsou, a vyprošují vnitřní pokoj každému člověku, jednotu a smíření v rodinách ve své zemi i na celém světě. Vznikla ve Venezuele, kde ji od roku 2005 pořádá Národní rada venezuelských katolíků, a rozšířila se do celého světa. „V letošním roce připadá 18. říjen na sobotu, budeme se tedy společně modlit radostný růženec. Pro tento rok doporučuje Venezuelská národní rada pro laiky, aby se děti modlily růženec v pátek 17. října ve školách, v sobotu 18. října ve farnostech a v neděli 19. října ve svých rodinách,“ říká Polcrová a dodává: „Také naše děti se tak mohou připojit k dětem na celém světě, aby společně svěřovaly problémy svých rodin a všech rodin ve světě Bohu a vyprošovaly světu jednotu a smíření.“

Více informací: Centrum pro školy, Helena Polcrová, e-mail: polcrova@arcibol.cz, tel.: 608 837 086

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu