Mise na Haiti začíná. Sledujte online deník humanitární pracovnice Kláry


Víc jak měsíc stráví v nejchudší zemi západní polokoule, na Haiti, Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Haiti je nestabilní stát, kde nefunguje vláda a ani zdravotní či školský systém. Klára na místě zkontroluje projekty, prostřednictvím kterých Charita s českými dárci pomáhá těm nejchudším Haiťanům. Ještě loni byly v zemi na denním pořádku různé blokády a konflikty, se zvolením nového prezidenta se snad situace zlepšila. Haiti je navíc známé každoročními výskyty hurikánů. Mise v Karibiku potrvá od 19. září do 31. října 2017.

Humanitární pracovnice Klára Lőffelmannová působila na Haiti naposledy loni v říjnu. S kolegou tam pomáhali Haiťanům bezprostředně po hurikánu Matthew. Letos na začátku září se hurikány Irma i José ostrovnímu státu v Karibiku vyhnuly. „Silný vítr způsobený nedalekým hurikánem Irma pocítili pouze obyvatelé severní části země, takže ve srovnání s ostatními karibskými ostrovy to dopadlo na Haiti dobře. Chci se tak letos zaměřit nejvíce na monitoring našeho vzdělávacího projektu Adopce na dálku, dále zkontroluji, jak byly opraveny střechy zničené loňským hurikánem na jihu země. Čeká mě opět zdravotní týden na severozápadě v Baie de Henne, kde díky českým dárcům budeme moci prohlédnout a ošetřit chudé Haiťany, zejména děti, které se nedostanou k lékaři,“ vypočítává naplánované aktivity pracovnice Charity s tím, že je třeba ještě domluvit hladký průběh příjezdu Kontejneru pro Haiti s materiální pomocí a také navštívit školy, kterým pomáhá Slovenská katolická charita.

Klára veze s sebou na víc jak měsíční misi tři kufry. Ty jsou plné dopisů a dárečků od adoptivních rodičů pro haitské děti či léků, které na Haiti chybí. Pouze polovinu jednoho kufru zaberou Klářiny věci. Co tedy nesmí humanitární pracovník zapomenout? „Vezu s sebou například pohotovostní batůžek pro mimořádné události, který obsahuje například lékárničku, čelovku a podobně. Dále je třeba mít platná očkování, a to proti žloutence, břišnímu tyfu a choleře. Proti malárii se očkovat nedá, proto musí stačit moskytiéra,“ sděluje dál Klára Lőffelmannová.

O tom, jak si na Haiti vede, se již brzy dočtete v online zápisníku z mise na charitním webu www.haiti.cz či Facebooku Arcidiecézní charity Olomouc a Charity pro Haiti.

Karolína Opatřilová, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu