Mládež z České republiky dorazila do Španělska


Více než dva tisíce mladých poutníků se tento týden vypravilo z České republiky na Světové dny mládeže (SDM), které se uskuteční ve dnech 16. – 21. srpna 2011 v Madridu. Z olomoucké arcidiecéze se na setkání přihlásilo téměř 800 mladých lidí. Většina z nich je už na místě, někteří se na cestu vydají o tomto víkendu.

Olomouc: První zastávkou na cestě české mládeže do Madridu bylo francouzské město Annecy, kde mladí lidé navštívili významná místa spojená s životem sv. Františka Saleského a sv. Jany Františky de Chantal. Cesta české výpravy pak pokračovala do Španělska, kde od středy probíhá předprogram v diecézi Tarragona.

Přípravný tým SDM mezitím již dorazil do Madridu a v následujících dnech začal pracovat na organizaci příjezdu českých poutníků, plánování programu a zajištění všeho potřebného ke zdárnému průběhu setkání. Madrid se během tohoto týdne připravuje na příjezd více než milionu mladých lidí z celého světa. Španělští dobrovolníci vítají příchozí skupiny a ochotně jim pomáhají s orientací ve městě a s dalšími přípravami.

Z olomoucké arcidiecéze se k účasti na SDM přihlásilo téměř 800 mladých lidí. „Asi polovina z nich odjela společně devíti autobusy v pondělí, další autobusy vypravily některé větší skupiny, například děkanát Uherské Hradiště nebo Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži,“ uvedla pracovnice Centra pro mládež olomoucké arcidiecéze Jitka Škařupová. Poslední autobus podle ní odjede zítra, vedle toho se ale řada přihlášených přepravuje individuálně, letadlem či automobily.

XXVI. Světové dny mládeže začínají v Madridu v úterý 16. srpna, zahájí je večerní mše svatá na madridském náměstí Plaza de la Cibeles. Následující tři dny dopolední program vyplní katecheze biskupů celého světa, k českým poutníkům promluví také olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Večery budou patřit festivalu mladých, v pátek se pak uskuteční křížová cesta s papežem Benediktem XVI. Na sobotní večer je naplánována vigilie a setkání vyvrcholí v neděli dopoledne mší svatou, kterou bude slavit Svatý otec. Ještě téhož dne se mladí lidé vydají na zpáteční cestu do svých domovů.

(gra), Anežka Hesová, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu