Mons. Cinek se po letech opět vrátil do Mostkovic


V neděli 9. září 2012 se za účasti věřících uskutečnila na faře v Mostkovicích vernisáž výstavy „Život a cesta Mons. Františka Cinka“. Stalo se tak v den, kdy byl Cinek před 46 lety na Velehradě pohřben. Výstava představuje Mons. Cinka jako vědce, spisovatele, kněze, člověka společenského, ale také jako jedince, na kterého dopadají chmury života. Doplněna je také o Cinkovy publikace, kterými lze volně listovat.

Mostkovice: Vernisáži předcházela mše svatá, kterou celebroval Mons. František Polášek z olomouckého interdiecézního soudu.

Realizace výstavy se ujala Arcibiskupská knihovna Olomouc ve spolupráci s farností Mostkovice. V rámci výstavy byla vytištěna také drobná publikace o Mons. Cinkovi, která je k dispozici zdarma na faře nebo také v kostele v Mostkovicích.

Proč právě Mostkovice? František Cinek se narodil ve Stichovicích, které jsou dnes součástí obce Mostkovice. V roce 1950 musel Cinek odejít v veřejného života do ústraní, proto se vrátil zpět do svého rodného kraje, kde až do své smrti v roce 1966 působil a vykonával kněžské povinnosti. Výstava je umístěna v místnosti jeho někdejší pracovny.

Výstavu na faře bude možné shlédnout každé nedělní odpoledne po svátostném požehnání (to začíná v 15.00 hodin), a to do 28. října. Poté bude výstava přesunuta buď do prostor Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci nebo na Velehrad. Tedy v obou případech na místo, na kterém působil, na místo, ke kterému měl pozitivní vztah.

Miroslav Výmola

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu