Na Arcibiskupském gymnáziu přivítali studentky z Izraele


Návštěvu z dalekého Izraele hostili o víkendu na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži (AG). Pobytem studentek z města Herzlija nedaleko Tel Avivu zde vyvrcholil půl roku trvající projekt, během něhož se čeští a izraelští středoškoláci zabývali tématem „Rodina a její hodnoty“.

Foto archiv AGKontakt s partnerskou školou navázalo AG loni v prosinci. „Obě dvě strany nejdřív navrhly témata, na kterých bychom mohli spolupracovat, a shodly se na jednom: Rodina a její hodnoty. Poté společně komunikovali na sociálních sítích. Cílem bylo vytvořit fotoalbum svých rodin s různými kapitolami, např. dětství, vzpomínky, oslavy. Tato alba si vzájemně předali při setkání na AG,“ popsala průběh projektu jeho koordinátorka Svatava Hrdá, která na AG vyučuje angličtinu.

Program čtyřdenní návštěvy podle ní obnášel nejen práci nad tématem, ale také poznávání naší vlasti. „Chtěli jsme hostům představit naši školu i zemi tak, aby poznali zvyky, mentalitu, způsob života a krásy, kterými naše země oplývá. Ukázali jsme jim například Arcibiskupský zámek v Kroměříži, hrad Bouzov a historickou Olomouc. Seznámili se i s naším folklórem a poslechli si hanáckou kapelu Pantlék a cimbálovou muziku z Lipníka nad Bečvou,“ popsala Hrdá program návštěvy.

Studentky podle ní připravily pro své hostitele prezentaci o mnoha aspektech života v Izraeli, následovanou besedami v menších skupinkách. „Dívky jsou navíc hosty v rodinách našich studentů, aby měly možnost prožít na vlastní kůži vztahy, které zde panují, a také se lépe seznámit s jednotlivými členy a zvyklostmi,“ doplnila angličtinářka.

To, zda se také kroměřížští studenti vydají návštěvu oplatit, podle ní zatím není jisté. „Samozřejmě, že všichni studenti by se do Izraele velmi rádi podívali a jsou také srdečně a opakovaně zváni. Doufáme, že by k této návštěvě mohlo dojít, bude ale záležet na tom, zda se nám podaří zajistit financování takovéto cesty,“ dodala Hrdá.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu