Na dnešek připadá Světový den cestovního ruchu


„Cestovní ruch pro všechny“ je téma letošního Světového dne cestovního ruchu, který se již od roku 1980 koná vždy 27. září. Papežská rada pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov se k této oslavě každoročně připojuje prostřednictvím svého poselství.

Hned v úvodu se autoři poselství hlásí k iniciativě „Cestovní ruch pro všechny“, a to „s vědomím, že cestovní ruch je velmi důležitý, a zároveň tento fenomén představuje výzvu a vytváří příležitosti pro evangelizaci, a že cestovní ruch není pouze příležitostí, ale také právem každého člověka a nemůže být omezen jen na určité sociální skupiny nebo zeměpisné oblasti.“

Poselství uvádí koncept, který spojuje dostupný, udržitelný a sociální rozměr cestovního ruchu a zohledňuje tak všechny stránky od respektování specifických potřeb, kulturní a environmentální rozmanitosti dotčených míst až po odmítnutí diskriminace z důvodu odlišné kultury či nedostatku prostředků.

V závěru textu „církev pozitivně hodnotí úsilí vedené ve prospěch iniciativy ‚Cestovní ruch pro všechny‘, která uvádí cestovní ruch do služby osobní realizace a sociálního rozvoje. Církev nabízí a bude i nadále nabízet svůj přínos jak skrze teoretickou reflexi, tak i konkrétními aktivitami (z nichž mnohé jsou inovativní), realizovanými navzdory omezeným ekonomickým prostředkům s velkou oddaností a dobrými výsledky.“

Jednou z těchto aktivit církve v ČR je koncept církevní turistiky, který se začal rozvíjet v posledních letech a prostřednictvím jednotlivých aktivit prezentuje křesťanské církevní památky, poutní místa a další zajímavosti, které mají křesťanskou víru jako společného jmenovatele. Zároveň představuje nové možnosti využití církevních objektů a propojuje křesťanské církevní památky s ostatními doprovodnými aktivitami, které přispívají k obnově duchovních, duševních i fyzických sil.

Zástupci jednotlivých diecézí, zodpovědní za oblast církevní turistiky, se poprvé setkali 13. září 2016, aby společně jednali o možnostech, které cestovní ruch nabízí. Spoluprací v oblasti cestovního ruchu se mohou diecéze vzájemně inspirovat úspěšnými projekty, které se již podařilo realizovat a zároveň hledat nové cesty a příležitosti.

Jedinečným počinem v olomoucké arcidiecézi je zpřístupnění Arcibiskupského paláce. Objekt je navíc zapojen do projektu Duchovní osa Moravy, která zájemcům dává možnost prohlédnout si kromě biskupské rezidence také arcidiecézní muzea v Olomouci a Kroměříži. Ve spolupráci se Zlínským krajem pak arcibiskupství už osmým rokem zpřístupňuje zájemcům nejvýznamnější kostely kraje i s nabídkou průvodcovského výkladu v projektu Otevřené brány.

Informace o církevní turistice jsou k dispozici např. na www.cirkevnituristika.cz.

S využitím textu Zlaty Keprtové z Biskupství brněnského

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu