Na mnoha místech arcidiecéze se bude slavit Světový den nemocných


U příležitosti XXIII. Světového dne nemocných, který připadá na 11. února, se budou v řadě nemocnic na území olomoucké arcidiecéze konat zvláštní bohoslužby a další setkání. K oslavě tohoto dne se přidají také některá poutní místa.

Olomouc: V Olomouci se oslav dne nemocných zúčastní světící biskup Josef Hrdlička. Ten bude v neděli 9. února od 13.30 hodin slavit mši svatou za nemocné a za pracovníky ve zdravotnictví v nemocniční kapli Fakultní nemocnice. O dva dny později, tedy přímo o Světovém dni nemocných, pak odpoledne zavítá do tohoto zdravotnického zařízení, aby se pozdravil s vedením, lékaři a zdravotníky a navštívil nemocné na některých odděleních.

Podobný program bude mít setkání v nemocnici Milosrdných bratří ve Vizovicích, kterého se ve středu 12. února zúčastní P. Bohumír Vitásek, biskupský delegát pro pastoraci nemocných. Mezi 12. a 13. hodinou navštíví pacienty nemocnice a od 14.00 hodin pak bude slavit mši svatou v nemocniční kapli. Od 14.45 hodin je na programu přednáška pro zaměstnance nemocnice, na téma „Úvod do klinické pastorační péče“ bude hovořit pastorační asistentka olomoucké Fakultní nemocnice Marta Hošťálková.

Na celý týden rozložili připomínku dne nemocných v psychiatrické léčebně ve Šternberku. V pondělí 10. února od 15.00 hodin se budou pacienti i pracovníci v kapli sv. Jana z Boha společně modlit růženec, v úterý od 13.30 hodin se bude konat setkání s duchovním zamyšlením na téma „Písmo hovoří k nemocným“, ve středu od 10.00 hodin je připravena mše svatá s udělováním svátosti nemocných pacientkám oddělení 9A, 9B a 9C, ve čtvrtek od 15.30 hodin mše svatá v kapli s udělováním svátosti nemocných všem zájemcům a v pátek mezi 14.30 a 15.00 hod. pak adorace zakončená společnou přímluvnou modlitbou.

Mše svaté s udílením svátosti pomazání nemocných se budou ve dny kolem 11. února konat také v ostatních nemocnicích a domovech pro seniory, kde působí nemocniční kaplani. K bohoslužbám budou kromě pacientů pozváni také pracovníci ve zdravotnictví a kněží budou rovněž navštěvovat imobilní pacienty.

Oslavy Světového dne nemocných se však budou konat i na jiných místech. Ve Strážnici tak piaristé na úterý 11. února připravují pouť nemocných k Panně Marii Strážnické a k ostatkům bl. Jana Pavla II. V 17.00 hodin bude pouť zahájena modlitbou růžence, kterou povedou zaměstnanci, dobrovolníci a klienti strážnické charity; od 16.45 do 17.30 bude rovněž nabídnuta příležitost ke svátosti smíření. Od 17.45 hodin bude potom slavena mše svatá s udílením svátosti nemocných a po ní se bude konat mariánská pobožnost.

Pouť za nemocné, lékaře a pracovníky v nemocničních zařízeních se uskuteční také na poutním místě Cvilín u Krnova, zde v neděli 9. února od 10.00 hodin. Po bohoslužbě bude následovat adorace, modlitba za uzdravení a lurdské požehnání.

Světový den nemocných, připomínaný vždy 11. února o památce Panny Marie Lurdské, ustanovil roku 1992 papež Jan Pavel II. jako „silnou chvíli modlitby, sdílení a obětovaného utrpení za dobro církve.“ Jeho oslava má být pro všechny lidi „výzvou, aby v tváři nemocného bratra poznávali svatou tvář Kristovu, který svým utrpením, smrtí a zmrtvýchvstáním získal lidstvu spásu“ (List k založení Světových dní nemocných, 13. května 1992).

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu