Na pozvání papeže: Cyklopoutníci se vypraví do Říma na podporu neurologických dětí


Cyklistická pouť do Říma nazvaná „Tour de Franz“ odstartuje 20. července 2016 z Olomouce, aby o tři týdny později poutníky po 1500 kilometrech v sedle osobně přijal papež František. Ten se rozhodl vyhovět žádosti rodičů neurologicky těžce postižených dětí a poutníky přijme 10. srpna ve Vatikánu. K výpravě je možné se připojit.

Cestu nazvanou Tour de Franz (Cesta k Františkovi), jejíž konání podpořil také olomoucký arcibiskup Jan Graubner, iniciovali rodiče šestileté neurologicky velmi těžce postižené holčičky Lucie, která má po komplikovaném porodu vymazány základní neurologické reflexy, nesaje, nepolyká a nekašle. Její velmi vážný stav ovšem ne vždy narazil na pochopení na úřadech a zdravotních pojišťovnách, a její rodiče zápasí kromě nemoci také s vážnými, především finančními problémy. „Například invalidní kočárek stojí sto tisíc korun a neproplácejí jej zdravotní pojišťovny. Takto ale nežijeme jen my, ale všechny rodiny pečující o postižené. Například vozíčkáři si mnohdy taky musejí kupovat vozík za své, a ten je ještě dražší,“ říká iniciátor cesty a otec Lucie Vlastimil Blaťák. Ve chvíli, kdy spolu s ostatními nenacházel zastání ani na úřadech, ani na pojišťovnách, požádal prostřednictvím českého velvyslanectví při Svatém stolci o audienci a požehnání papeže Františka. Ten letos na jaře žádosti rodiny vyhověl.

Peloton cyklistů má před sebou 15 etap rozložených do 21 dnů, a po trase Olomouc – Brno – České Budějovice – Linz – Villach – Venezia – Perugia dojede do Říma 8. srpna, aby byl o dva dny později přijat na Svatopetrském náměstí Svatým otcem. „Jednotlivé etapy jsme se snažili postavit tak, aby je dokázal ujet každý rekreační cyklista. Těm navíc bude k dispozici karavana doprovodných vozidel, která poveze mechaniky a lékaře, a postará se i o ty, kterým ten den už nezbyly síly,“ říká Blaťák. Průměrně fyzicky zdatní lidé se tak nemusejí být, že by cestu nezvládli. Podle pořadatelů se počítá i s tím, že ne všichni mají k dispozici tři týdny dovolené, a k pelotonu je možno se připojit v podstatě kdekoli po trase.

Cesty se zúčastní i několik osobností veřejného života, například bývalý cyklista Lubor Tesař nebo chirurg Pavel Pafko. „Mohu ale říci, že usilujeme hlavně o účast Lance Armstronga, a nevypadá to zle. Ve světě je zapsán jako dopingový hříšník, na druhou stranu ale pomohl tisícům lidí svou nadací a nyní je možná v životní fázi, kdy sám potřebuje odpuštění. Snažíme se jej oslovit přes Pavla Padrnose, cyklistu, který s ním kdysi jezdil ve stáji. Nechám si pro sebe proč, ale není to vůbec beznadějné,“ doplňuje Blaťák.

Na organizaci pouti spolupracuje s rodiči Lucinky olomoucká cestovní agentura Bohemian Fantasy, kde je možno účast na pouti zakoupit. Cena 16 500 korun přitom odráží náklady na doprovodnou karavanu, tj. na benzín aut, na mechaniky a jejich materiál, a na lékaře. V případě účasti jen v některých etapách nebo na části trasy se samozřejmě adekvátně snižuje.

„Chceme využít cesty k tomu, abychom využili mediálního zájmu o cestu a mohli pak v médiích otevřít debatu o úskalích sociálního systému v České republice, a možná pak iniciovali jeho změnu. Na Svatopetrském náměstí se ale samozřejmě může stát i zázrak. Kdo ví,“ říká Vlastimil Blaťák.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu