Na Provodově byla zahájena sezóna Otevřených bran


V úterý 1. května byla na poutním místě Provodov – Maleniska slavnostně zahájena sezona Otevřených bran 2018 – projektu, díky němuž je ve Zlínském kraji od května do září zpřístupněno s výkladem průvodce 29 sakrálních staveb.

Farnost Provodov ve spolupráci s obcí a Zlínským krajem připravila bohatý kulturní program, který následoval po slavnostním požehnání návštěvníkům, poutníkům, průvodcům a všem, kdo letos vstoupí do kostelů díky Otevřeným branám.

Přítomné na poutním místě přivítal provodovský farář P. Pavel Martinka a také uherskohradišťský děkan P. Josef Říha, který Provodovu předal pomyslnou zahajovací štafetu, protože vloni byly Otevřené brány slavnostně uvedeny koncertem v Uherském Hradišti.

Výzvu a přání, aby projekt otevíral nejen brány kostelů, ale také brány lidských srdcí, vyslovil radní Zlínského kraje pro kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport Miroslav Kašný, který je garantem Otevřených bran.

Poutníky a návštěvníky pozdravila také radní pro sociální záležitosti Zlínského kraje Michaela Blahová.

Starosta Provodova Marek Prachař poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy programu.

Během odpoledne hrála dechová hudba Provodovjané, pásmo písní a recitace předvedli i ti nejmenší členové folklorního souboru Leluja, sdružujícího zpěváky a tanečníky Luhačovického Zálesí. Provodovské ochotnické divadlo Pro LiDi nastudovalo dramatizaci legendy o zázračném uzdravení vážící se k poutnímu místu. Zájemci si také mohli prohlédnout kostel Panny Marie Sněžné s výkladem ředitelky zdejší školy Jany Černé a historika Jana Slováka. Zpřístupněno bylo rovněž muzeum archeologických nálezů lokality Provodov Miroslava Černého.

Děti si opekly špekáčky u ohně na zahradě místní fary. Pěknému prvomájovému odpoledni přispělo i vydařené počasí.

Fotografie zde.

Helena Mráčková, Zlínský kraj

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu