Na seminářích v Dolanech se vzdělávali vedoucí Farních evangelizačních buněk i kněží


Ve dnech 29. a 30. března 2017 se v domě Komunity Blahoslavenství v Dolanech u Olomouce uskutečnil formační seminář pro kněze na téma pastorační vize a ve dnech 31. března a 1. dubna pak následoval seminář pro vedoucí Farních evangelizačních buněk (FEB) na téma „Pět dynamik růstu“. Oba dva semináře vedl P. Mario Saint-Pierre z Kanady, který nyní působí ve Francii a již dvacet let se věnuje formaci laiků a kněží k evangelizaci.

Seminář pro kněze v Dolanech měl za cíl představit na příběhu knihy Nehemiáš jednotlivé etapy procesu vize – od jejího přijetí, definování, přes realizaci, zvládání odporu až po radost z naplnění vize a její plodnosti. Originalitou přístupu otce Maria není pouze téma, v našem církevním prostředí nové, ale i jeho metoda výuky. Přednášku vždy kombinuje s praktickým cvičením, které napomáhá k osvojení poznatku a dává zažít okamžitou aplikaci do praxe.

Celkem 40 kněží (z toho asi 20 z olomoucké diecéze), kteří se letošního semináře účastnili, velmi oslovilo téma i způsob jeho předání. V závěrečném podělení vyjádřili vděčnost za nástroj pro pastoraci, kterého se jim v podobě vysvětlení procesu vize dostalo. Otec Mario by měl zavítat do České republiky také příští rok, aby navázal na svou formaci a obohatil tak náš kontext originálními přístupy, jejichž cílem je růst církve a výchova učedníků misionářů v duchu výzvy papeže Františka.

Farní evangelizační buňky (FEB), které jsou v naší diecézi přítomné už šest let, hluboce souzní s výzvou papeže Františka, abychom byli učedníci-misionáři. Ve FEB je každý z členů učedníkem misionářem, který je povolán doprovázet bratra nebo sestru, aby rostl v křesťanské zralosti.

Dvoudenní seminář nabídl všem účastníkům jednoduché nástroje, jak růst v pěti oblastech, tzv. dynamikách růstu – v modlitbě, bratrství, evangelizaci, službě a formaci. Všichni měli možnost si okamžitě a prakticky vyzkoušet, jak tyto metody fungují a získat tak vlastní zkušenost, že změna je nejenom možná, ale dokonce i reálně uskutečnitelná.

Účastníci byli silně povzbuzeni. Věřím, že překvapení a údiv nad tím, že existují tak jednoduché nástroje k růstu jednotlivců, společenství i celé církve vystřídá snaha a odhodlání na tomto růstu osobně pracovat. Pak můžeme věřit tomu, že církev u nás poroste.

P. Vojtěch Koukal, referent mezinárodního organismu služby FEB pro ČR

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu