Na Svatém Kopečku je Návrší Jana Pavla II.


Olomouc má nové Návrší Jana Pavla II. Právě tak byla v úterý 8. září 2015 na Svatém Kopečku pojmenovaná část prostranství před tamní bazilikou. Jméno je připomínkou návštěvy papeže Jana Pavla II., který před dvaceti lety v Olomouci kanonizoval blahoslavenou Zdislavu z Lemberka a Jana Sarkandra.

Olomouc – Svatý Kopeček: Při návštěvě Olomouce zavítal Jan Pavel II. i do chrámu Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, kde jej vítaly zástupy věřících. Prostranství před bazilikou, dosud Sadové náměstí, nyní nese jméno papeže, který byl mezitím sám svatořečen. O pojmenování malého náměstí před chrámem požádalo městskou radu Arcibiskupství olomoucké.

Slavnostní události se zúčastnili spolu s primátorem Antonínem Staňkem a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem členové rady města, zástupci církve, univerzity i další hosté.

„Dnešní slavnostní akt je připomínkou památné návštěvy papeže Jana Pavla II. v Olomouci v květnu roku 1995. Pro mnohé to byla návštěva církevní, pro jiné návštěva člověka, který se významnou měrou podílel na pádu komunistického režimu a na otevření cesty středoevropským národům k demokracii a svobodě,“ uvedl primátor Antonín Staněk. „Pro mě je to člověk, který byl pevných názorů, zodpovědný vůči sobě a své roli, kterou přijal a vykonával. Jsem proto velmi rád, že mohu stát na konci úsilí arcibiskupství i svých předchůdců v úřadu primátora o to, aby návrší na Svatém Kopečku neslo jeho jméno,“ dodal primátor.

„Vybavuje se mi chvíle, kdy tady Jan Pavel II. stál. Záběry z tohoto místa následně obletěly celý svět a dodnes se objevují v mnoha dokumentech, protože nikde jinde se nepodařilo zachytit papeže tak rozesmátého, jako tady,“ zavzpomínal před slavnostním odhalením názvu návrší olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner. „Byl to člověk pevných zásad, hodně náročný sám k sobě a otevřený Bohu. Jsem rád, že navždycky bude toto místo připomínat velkého světce, který nežil nikde daleko, ale přišel sem k nám,“ uvedl arcibiskup a následně nově pojmenovanému návrší před bazilikou požehnal.

Hosté slavnostní události měli možnost na Jana Pavla II. zavzpomínat také prostřednictvím básně „Píseň o třpytu vody“, které je papež, vlastním jménem Karol Wojtyła, sám autorem. Na závěr slavnostního aktu se nově pojmenovaným Návrším Jana Pavla II. rozezněly zvony z věží svatokopecké baziliky.

Přejmenování části původního Sadového náměstí se dotkne pouze zdejšího římskokatolického farního úřadu a sídla Matice svatokopecké.

Zdroj: Statutární město Olomouc

FOTOGALERIE (foto: pro Olomoucký deník Karel Čapka)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu