Na teologické fakultě proběhla konference o výchově mládeže k hodnotám


V Olomouci byla dnes ukončena dvoudenní konference „Mládež a hodnoty 2010“, kterou pod záštitou rektora Univerzity Palackého prof. Miroslava Mašláně uspořádala Cyrilometodějská teologická fakulta (CMTF). Účastníky konference pozdravil i olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Olomouc: Mezinárodní konferenci s názvem „Mládež a hodnoty 2010. Výchova k hodnotám v kontextu pluralitní a multikulturní společnosti“ uspořádala ve dnech 4.-5. listopadu Katedra křesťanské výchovy Cyrilometodějské teologické fakulty ve spolupráci s občanským sdružením Paidagogos – společnost pro filosofii, teorii a praxi výchovy a vzdělávání. Se svými příspěvky na ní vystoupili pedagogové CMTF i hosté z vysokých škol u nás a na Slovensku. Mezi tématy, o nichž byla během dvoudenního programu řeč, se objevila například globalizace, volný čas nebo imigrace.

Na úvod konference pozdravil účastníky i arcibiskup Jan Graubner. Ve svém příspěvku mimo jiné řekl, že „obecná a úspěšná výchova mládeže k hodnotám je dnes téměř nemožná, protože v pluralitní společnosti nedochází k obecnému konsenzu uznávání hodnot ani na nejvyšší úrovni.“ Zmínil přitom několik nedávných hlasování v Radě Evropy. Jako východisko se podle olomouckého arcibiskupa nabízí jedině budování osobního vztahu ke Kristu, které umožní ztotožnění se s ideálem a přijetí jeho postoje. Jako příklad z vlastní praxe pak uvedl dopisy, které mu před přijetím biřmování zasílají uchazeči o tuto svátost. „Významné procento těchto mladých lidí má silný osobní vztah k Ježíši a touhu žít podle jeho ideálu,“ řekl arcibiskup Graubner a dodal: „V takových případech už jen stačí ukazovat jim, jak na to.“

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu