Na Velehradě byla ukončena oprava baziliky


Ve čtvrtek 26. listopadu 2015 se uskutečnilo slavnostní ukončení projektu „Barokní Velehrad“, jehož obsahem byly restaurátorské práce a úpravy osvětlení a audiovizuálního systému v poutní bazilice, opravy v budově sousedního Stojanova gymnázia a úpravy vstupu do poutního areálu.

Velehrad: Projekt Barokní Velehrad přímo navazuje na projekt IOP I. s názvem: „Velehrad – centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy“, jehož realizace probíhala v období od prosince 2009 do konce roku 2014 s náklady převyšujícími 332 milionů korun.

Práce v rámci projektu Barokní Velehrad se soustředily na dokončení díla obnovy nejexponovanějších míst areálu poutního místa. Vzniklo tak důstojné prostředí, v němž lze poznávat historickou kontinuitu kulturního a religiózního vývoje evropských národů a nejhlubší kořeny naší národní identity. K tomu mají návštěvníkům napomáhat hojné vzdělávací akce, koncerty, konference a semináře, kterým realizace projektu napomohla zkvalitněním zázemí a zrestaurováním historických prostor. Zároveň se počítá s rozšířením prohlídkového okruhu a vytvořením nových programů pro návštěvníky.

Projekt byl zahájen v říjnu loňského roku, kdy Římskokatolická farnost Velehrad obdržela od ministerstva pro místní rozvoj rozhodnutí o poskytnutí příslušné dotace. Ta činila celkem 75,1 milionu korun, z nichž 63,8 milionu tvořily prostředky EU a 11,3 milionu příspěvek ze státního rozpočtu.

Projekt probíhal na několika místech poutního areálu. V budově dnešního Stojanova gymnázia byly restaurovány fresky, reliéfy a další umělecké prvky v refektáři, zimním sále a dalších prostorách. V samotné bazilice došlo jednak k opravě a restaurování výzdoby bočních kaplí, sakristie či chórových lavic, zároveň zde bylo rekonstruováno osvětlení bočních kaplí, elektroinstalace v půdních prostorách a také audiovizuální systém v celé bazilice. Upraven a dokončen byl i vstupní prostor do poutního areálu.

S využitím tiskové zprávy farnosti Velehrad

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu