Na Velehradě se koná druhá mezinárodní konference o připravované evropské poutní stezce


V pořadí již druhá mezinárodní konference zaměřená na projekt Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje byla dnes zahájena na Velehradě za účasti hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka, olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, radního Zlínského kraje Ladislava Kryštofa, zodpovědného za kulturu, cestovní ruch a spolupráci s církvemi, honorárního konzula ČR v Itálii Franco Giorgio Alettiho a čtyř desítek hostů z České republiky, Slovenska, Itálie, Řecka a Bulharska.

Foto Petr ZákutnýVelehrad: Všichni, kdo na velehradskou konferenci zavítali, působí buď v akademické sféře či v oblasti vzdělávání, kultury a cestovního ruchu. Nechyběli zde ani zástupci Matice velehradské, Matice svatoantonínské či Matice svatokopecké, kteří již s rozvojem poutnictví mají bohaté zkušenosti.

„Je mi ctí přivítat vás ve Zlínském kraji, a to na místě, kde za několik dní vyvrcholí oslavy 1 150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu. Před několika lety, když se Zlínský kraj začal připravovat na tuto událost, se zrodila myšlenka, že vedle samotné oslavy jubilea coby určité časově vymezené události vážící se právě k onomu 1 150. výročí od příchodu byzantských věrozvěstů, by bylo velmi hezké a přínosné postavit na cyrilometodějském výročí něco, co by mělo časově neomezenou platnost, co by pokračovalo v čase a odkaz sv. Cyrila a Metoděje nejen připomínalo, ale také tvořivým způsobem rozvíjelo,“ řekl ve svém úvodním vystoupení hejtman Stanislav Mišák, který nad konferencí převzal záštitu.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner krátce připomenul tradici poutnictví spjatou s Velehradem a také vyjádřil svůj názor, že krize dnešní společnosti, o níž se neustále hovoří, souvisí především s krizí mravních a duchovních hodnot. Proto vyslovil přání, aby i nově vytvářená poutní cesta připomínala všem zemím, zapojeným do tohoto projektu, jejich křesťanské kořeny.

Radní Zlínského kraje Ladislav Kryštof konstatoval, že Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje je evropskou sítí měst a regionů propojujících historicky významná poutní místa spojená s misijním působením či odkazem slovanských věrozvěstů. „V současné době Zlínský kraj na realizaci této stezky spolupracuje s jedenácti partnery, a to dvěma tuzemskými a devíti zahraničními, kteří již podepsali deklaraci o spolupráci. S dalšími čtyřmi zahraničními partnery o možné spolupráci jednáme,“ uvedl Ladislav Kryštof.

Zajímavé možnosti výměny studentů středních a vysokých škol mezi evropskými regiony nastínil proděkan Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci Pavel Černuška, který se současně zmínil o konkrétních aktivitách, které již v současné době v oblasti kulturní a vzdělávací výměny mladých Evropanů existují.

O originálních projektech, které populárně naučnou formou seznamují zejména mladou generaci s významem sv. Cyrila a Metoděje a které již realizovalo, případně do budoucna připravuje Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, hovořil odborný pracovník této instituce Miroslav Vaškových.

Dvoudenní konference pokračuje jednáním v tematicky zaměřených workshopech, z nichž vzejdou konkrétní úkoly a dílčí projekty.

Historicky první mezinárodní konference s tímto zaměřením se uskutečnila na Velehradě před rokem.

Helena Mráčková, Krajský úřad Zlínského kraje

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu