Na Velehradě zpívaly sbory z ČR, Slovenska i Maďarska


Pod záštitou ostravsko-opavského biskupa Františka Václava Lobkowicze se o uplynulém víkendu 21.–23. listopadu 2014 uskutečnil na Velehradě IV. ročník Festivalu duchovní hudby. Nesoutěžní přehlídky pěveckých sborů církevních škol se zúčastnili jak tuzemští, tak zahraniční zpěváci.

Velehrad: Mimo domácí sbor Stojanova gymnázia, Velehrad (SGV) dorazil také sbor AVE z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži a sbor Squadra risonanta z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína v Hradci Králové. Ze slovenského Trenčína přijel Školský spevácký zbor Piarissimo z Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého a z maďarského Miskolce již tradičně festival navštívili zpěváci sborů Magis choire a Fenyi chambre choire.

Festival jsme zahájili v pátek 21. listopadu mší svatou ve velehradské bazilice. Přítomní zpěváci ji obohatili svým zpěvem a navnadili tak účastníky bohoslužby na hlavní festivalový program.

Ten se konal v zaplněné bazilice v sobotu odpoledne. Všechny sbory předvedly opravdu to nejlepší ze svého repertoáru a vrcholem programu byl společný zpěv všech účinkujících pod taktovkou Filipa Macka ze SGV.

V neděli se festivalový program přesunul na Svatý Hostýn, kde přítomné sbory doprovodily slavnost Ježíše Krista Krále za účasti Mons. Jana Graubnera.

Po tomto úspěšném ročníku se už teď těšíme na rok příští, na V. Festival duchovní hudby na Velehradě.

Eva Petruchová, SGV

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu