Národní potravinová sbírka pomůže potřebným v Charitě Olomouc


V sobotu 12. listopadu 2016 se uskutečnil 4. ročník Národní potravinové sbírky. Charita Olomouc se zapojila do projektu spolu s Potravinovou bankou Olomouckého kraje. Ve dvou supermarketech vybrala od dárců celkem 1.202 kg trvanlivých potravin, což byl oproti minulému roku narůst o více než polovinu. Potraviny poputují z Charity Olomouc k lidem v azylových domech, seniorům, hendikepovaným, matkám samoživitelkám a rodinám v tísni.

Pracovníci a dobrovolníci Charity Olomouc se letos účastnili potravinové sbírky ve dvou supermarketech – prvním byl velkoobchod MAKRO ve Velké Bystřici, druhým úplně poprvé prodejna Lidlu na Velkomoravské ulici v Olomouci. „Začínali jsme před osmou ráno. Když jsme přijeli do nákupního centra, vítaly nás úsměvy zaměstnanců. Dostali jsme bleděmodré zástěry s nápisem, aby nás lidé rozeznali od zaměstnanců a zákazníků. Od té chvíle jsme vítali příchozí, zvali je k účasti na sbírce a rozdávali letáky, kde byl také seznam toho, co by mohli do sbírky zakoupit,“ sdělila Iva Jeništová, dobrovolnice z Charity Olomouc.

„Lidé byli velice štědří, mnozí ten den přicházeli nakoupit jen proto, aby přispěli. Potraviny věnovali mladí, senioři i celé rodiny. Jedna starší paní se nám dokonce omlouvala, že daruje tak málo, protože má zrovna před důchodem. Potraviny do sbírky nakoupili i dobrovolníci, kteří si sbírku v sobotu v době od 8:00 – 20:00 poctivě odpracovali," uvedla Barbora Cigánková, koordinátorka Centra materiální pomoci Charity Olomouc. Po zaplacení u pokladny přijíždělo za dobrovolníky mnoho lidí s naplněnými vozíky. „Až mi to vhánělo slzy do očí, když nám předávali plné vozíky potravin pro sbírku. Často také přicházely celé rodiny, malé děti s velkým úsilím přinášely třeba špagety a vkládaly je do sbírkového koše. Hodně lidí nám říkalo, že o sbírce vědí, že to viděli v televizi. Někteří senioři nás smutně odmítali s tím, že sotva vyjdou s důchodem,“ líčí zážitky ze sobotní sbírky Iva Jeništová.

Účast a zájem veřejnosti svědčí o tom, že lidé vnímají, že se na jedné straně potravinami skutečně plýtvá, a na straně druhé se ho nedostává v dostatečné a potřebné míře určitým skupinám lidí. „Na seznamu darovaných potravin vedou především těstoviny, rýže, mouka, olej. „Dost se vybralo také masových konzerv, což naši klienti jistě ocení, a mimo jiné jsme obdrželi i hodně cukrovinek pro děti, které poputují do vánočních balíčků pro rodiny s dětmi,“ dodala Barbora Cigánková.

Za vytvořené zázemí a příjemnou atmosféru vděčí Charita Olomouc týmu pracovníků v obou supermarketech, a především všem dárcům a dobrovolníkům!

Eva Štefková, Charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu