Nedostatek financí nutí Charitu Olomouc k omezení služeb


Charita Olomouc se od počátku roku 2013 potýká s prohlubujícím nedostatkem financí na provoz svých sociálních či zdravotních služeb pro lidi s duševním onemocněním, bez domova, v obtížných životních situacích či etnické menšiny. V již tak krácených příspěvcích na pomoc potřebným z předešlých let se provádějí další škrty, což má nyní za následek mj. snižování počtu zaměstnanců a krácení úvazků.

Olomouc: Dokonce došlo i na zásadní omezení první služby; koncem března byl ukončen provoz terénního programu pro lidi bez domova, který Charita Olomouc zajišťovala v Přerově. „Již dnes víme, že máme výpadek v příjmech z dotací větší než 4.300.000 Kč oproti roku 2012. S přihlédnutím k rostoucím nákladům na provoz služeb je pro nás situace stále složitější. U některých služeb se navíc setkáváme s masivním nárůstem poptávky,“ přiblížila podstatu vzniklých problémů ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová.

Vedení charity tedy v souvislosti s nepříznivým vývojem muselo k 1. dubnu 2013 přistoupit k významným redukčním opatřením. Byla ukončena realizace terénního programu pomoci lidem bez domova v Přerově. Došlo k dalšímu snížení úvazků na střediscích pro lidi bez domova, s duševním onemocněním i klienty v akutní krizi (např. poradenské centrum) navazující na předchozí optimalizaci z roku 2012, a omezení nákupů spotřebního materiálu na nejnižší možnou míru.

„Pokud se nepodaří uspět s námitkami proti výši přidělených dotací u Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, v jednání o navýšení stávajících příspěvků a dalších dotačních nebo grantových řízeních, bude muset Charita Olomouc mj. přistoupit k dalšímu omezování chodu služeb. Mnohé z nich přitom nemají v regionu obdoby. Jako příklad uveďme třeba v kraji ojedinělé Krizové centrum pro lidi ocitnuvší se náhle v neřešitelné situaci (např. pohromy, požáry, náhlá ztráta bydlení…), pro práci s dětmi a mládeží ze sociálně vyloučených lokalit velmi potřebné Komunitní centrum nebo pro lidi na ulici v Olomouci nepostradatelné Nízkoprahové denní centrum,“ řekla k současné intenzivní snaze nezaviněnou situaci řešit Gottwaldová.

„Snížením dotace jsme bohužel byli nuceni od dubna zrušit službu pro mnoho lidí na ulici v Přerově. Přitom služby pro bezdomovce v tomto městě chybí. S tím jsou spojeny personální škrty v rámci této užitečné služby, která nabízí pomoc lidem na okraji společnosti přímo tam, kde se běžně nacházejí. Bez navýšení doposud přidělené dotace by také např. nebylo možné dále v nezbytném rozsahu provozovat Nízkoprahové denní centrum. Hrozilo by výrazné o! mezení potravinové pomoci, snížení přístupu k hygieně či ošacení a lékům, a to pro skupinu lidí, která často nemá jiné možnosti řešení. Výpadek služby pro cca 150 lidí denně by bez pochyby pocítili i Olomoučané, nejen samotní klienti,“ informoval o některých konkrétních dopadech snižování příspěvků Petr Prinz, vedoucí Střediska Samaritán pro lidi bez domova.

Zdroj: Charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu