Nejmladší studenti Cyrilometodějského gymnázia "vypluli za vzděláním"


P. Miroslav Hřib při úvodní mši svaté. Foto archiv školyNový školní rok si již obul boty č. 2014/2015, vyladil rozvrhy a samozřejmě přivítal nové žáky a studenty. Na Cyrilometodějském gymnáziu se začalo 1. září společnou mší svatou v kostele Povýšení sv. Kříže, kterou celebroval děkan prostějovského děkanátu P. Miroslav Hřib.

Prostějov: Bylo to velmi milé setkání nejen s ním, ale i se spirituálem školy P. Jaroslavem Němcem SDB, P. Petrem Matulou SDB a jáhnem Petrem Hubáčkem, kteří se podílejí na výuce náboženství a etické výchovy na škole. Jedenatřicet nových studentů primy představila ostatním studentům z vyšších ročníků, vyučujícím i ostatním přítomným jejich třídní učitelka Bohumila Měchurová. Po skončení mše přivítal všechny i Pavel Polcr, pověřený řízením školy za Jaroslava Fidrmuce, který nastoupil v srpnu do funkce náměstka ministra školství.

Třídní učitelka předává novým studentům kalendář školního roku, který CMG vydává. Foto archiv školyKaždý nový školní rok s sebou nese nějaké novinky a změny. Některé jsou více viditelné – v našem případě již výše zmíněná změna ve vedení školy, ale také školní klub Oáza, který zcela změnil vzhled a má nové vybavení. Některé změny jsou méně viditelné na pohled, ale svou povahou by se měly promítnout především do formy a kvality výuky – to jsou projekty „Cílevědomě za budoucím povoláním“ a „Tablety do škol“. Zatímco projekt „Kariéra“ pomalu vrcholí, projekt „Tablety do škol“ je na svém počátku. V prvním projektu chceme, aby žáci dlouhodobě pracovali na vytvoření vize budoucí profese a aby po skončení studia uměli přijmout zodpovědnost za vlastní profesní kariéru i život, v druhém projektu jde o zkvalitnění výuky především po technické a organizační stránce. Oba projekty jsou podpořeny MŠMT z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a jsou financovány z Evropského sociálního fondu

Seznamovací kurz primy - společné foto. Foto archiv školyAle zpět k našim primánkům. Hned druhý den totiž „vypluli“ do dosud neprobádaných vod nového třídního kolektivu a v tom jim měl pomoci také úvodní „seznamovací“ kurz našeho ŠVP Doopravdy s jednoduchým názvem „Kdo jsem“ a podtitulem „Vyplouváme…“ Je to vždy úžasné pozorovat, jak se na nádraží při odjezdu děti jen váhavě odpojují od rodičů směrem k nové třídě, a jak po třech dnech strávených na salesiánské chalupě v Jeseníkách se opět na nádraží jen neradi odpojují od nových kamarádů a vracejí se k rodičům. Kurz je zaměřen na poznání sebe sama, poznání nových spolužáků i nové třídní učitelky formou různých aktivit a her, práce ve skupinkách na společném úkolu a hledání svého místa v novém kolektivu. V programu kurzu je i mše svatá a možnost duchovního rozhovoru s přítomným spirituálem školy, které jsou pochopitelně dobrovolné. Vedoucí kurzu a zároveň vedoucí školního klubu, Tereza Slezáková, hodnotí kurz velmi pozitivně, a tak přejeme všem studentům primy, i jejich rodičům, aby jim první rok na našem gymnáziu přinesl jen dobré zprávy a aby se tu cítili opravdu dobře.

Jitka Hubáčková, CMG

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu