Nevládní organizace v sociálních službách spojují svůj hlas


V pátek 2. března 2012 se v Olomouci sešli zástupci nevládních organizací z Olomouckého kraje, aby řešili současnou problematickou situaci v sociálních službách. Dohodli se na koordinovaném postupu, prioritách a jednání s odpovědnými osobami. Jde primárně o zabezpečení financování, ovlivnění politiky kraje v sociální oblasti, nastavení spravedlivého a dlouhodobě udržitelného systému a zlepšení komunikace s krajem. Veškerá jednání zástupců organizací jsou motivována jejich klienty a kvalitou jejich života.

Olomouc: Všichni zúčastnění zástupci organizací se shodli v názorech na současný stav a jeho příčiny a dohodli se na společném koordinovaném postupu i prioritách, a to hlavně při jednáních s odpovědnými představiteli našeho regionu. Byly vydefinovány čtyři hlavní roviny, ve kterých se budou snažit společnými silami dosáhnout pozitivního posunu.

Primárně se jedná o finanční zabezpečení roku 2012, protože výše státních dotací vůbec neodpovídá reálným potřebám a rovněž výše finančních prostředků alokovaných z rozpočtu Olomouckého kraje je zcela nedostatečná.

Další rovinou jsou politická rozhodnutí. Všichni přítomní zástupci se shodli na tom, že je zapotřebí uvést současnou politiku kraje v sociální oblasti do souladu s programovým prohlášením Rady Olomouckého kraje a dalšími významnými dokumenty pro oblast sociálních věcí.

Třetí oblastí je nastavení spravedlivého a dlouhodobě udržitelného systému, který bude znamenat lepší podmínky a větší jistotu především pro všechny klienty sociálních služeb, ale také pro všechny jejich poskytovatele.

Poslední oblastí je komunikace. Zástupci NNO se shodli na tom, že nejsou spokojeni ani se současným stylem komunikace ani s obsahem. Budou v mnohem větší míře usilovat o rovný a partnerský přístup. V současné době je situace značně polarizovaná právě díky rozdílnému a značně nevyváženému přístupu Olomouckého kraje k financování sociálních služeb podle typu zřizovatele.

Zástupci se dohodli na další spolupráci a na tom, že budou usilovat o jednání u kulatého stolu s vrcholnými představiteli Olomouckého kraje. Ve hře jsou především klienti a kvalita jejich života. Současný systém je přímo ohrožuje a bere jim základní jistoty.

Sociální služby jsou v celé republice i v našem regionu dlouhodobě zanedbávanou oblastí. Problémy se spíš kumulují, než aby byly řešeny. Mnoho služeb balancuje na pokraji finančního kolapsu, některé již byly zrušeny nebo byla omezena jejich kapacita. To má přímý vliv především na dostupnost služeb pro potřebné občany, kde může dojít k bezprostřednímu ohrožení jejich přirozených práv a zájmů. Nejhorší situace je právě u nevládních organizací, které nemají rovný přístup k veřejným prostředkům. U nich na tento stav nejvíce doplácejí zaměstnanci, protože většina úsporných opatření šla na úkor jejich mezd.

Na jednání pod záštitou Arcidiecézní charity Olomouc se sešli zástupci těchto poskytovatelů dle prezenční listiny: Charita Kojetín, Soužití 2005 o.p.s., Charita Olomouc, SPMO o.s. (sdružení pro osoby s mentálním postižením Šumperk), Oblastní Charita Přerov, Hospic na Svatém Kopečku, Krajská rada zdravotně postižených Olomouc, Diakonie ČCE Sobotín, P-CENTRUM Olomouc, Charita Hranice, Pontis Šumperk, Charita Prostějov, Sdružení Podané ruce, Charita Zábřeh, Oblastní unie neslyšících, Charita Konice, Domov svatého Norberta ČuPKSP Olomouc, Charita Javorník, Charita Šumperk, JAN-Olomouc o.s., Charita Šternberk.

Václav Keprt, ředitel Arcidiecézní charity Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu