Noc kostelů přilákala desetitisíce návštěvníků


Známé památky i jinak nepřístupné objekty a v nich bohatá programová nabídka pro návštěvníky všeho druhu: to byla Noc kostelů, která se uskutečnila v pátek 25. května 2018. Na území olomoucké arcidiecéze napočítali pořadatelé podobně jako minulý rok více než 70 tisíc návštěvnických vstupů.

Nejvíce kostelů, kaplí a modliteben se připojilo v sídelním městě arcidiecéze, v Olomouci – celkem 26, po ní pak s 11 objekty následovala Kroměříž, s 10 kostely se přidala města Zlín a Prostějov, 8 jich bylo otevřeno ve Svitavách a 7 v Přerově.

Pořadatelé nabídli celkem přes tisíc programů. Ve většina kostelů kromě prohlídek proběhla také hudební vystoupení a koncerty všech žánrů, od hudby klasické až po rockovou. Velký prostor dostala Bible, lidé si tak z ní mohli část opsat nebo ilustrovat anebo i veřejně předčítat. A v mnoha programech pořadatelé pamatovali také na děti, pro které připravili například pátrací hru, honbu za pokladem nebo vystoupení klauna.

Svou kapli otevřela také Arcidiecézní charita Olomouc a přiblížila v ní příběhy lidí, kteří museli opustit své domovy kvůli válce nebo pronásledování. Návštěvníci tu měli i možnost podepsat petici na podporu čínských křesťanů v ČR.

Mezi novinkami se letos objevil například zaniklý kostel sv. Petra a Pavla v Olomouci, jediná vojenská kaple v ČR v objektu hranických kasáren nebo odborníky oceňovaný nový kostel v Sazovicích. Své návštěvníky si ale našly i další sakrální objekty, kterých se v celé arcidiecézi, pokrývající větší část území Olomouckého kraje, celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, zapojilo 208.

(gra)

Zahájení Noci kostelů v Olomouci (Pavel Langer, Člověk a Víra)

 

 

 

 

 

 

 

 

Program v olomouckých kostelích (Pavel Langer / Člověk a Víra)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Holešov (Milena Machálková / Člověk a Víra)

 

 

 

 

Napajedla (Tomáš Holeček / Člověk a Víra)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu