Noc tam už nebude: Malé ohlédnutí za Nocí kostelů 2016


Už posedmé otevřely v olomoucké arcidiecézi kostely a kaple svoje brány a nabídly návštěvníkům Noci kostelů to jedinečné, co právě ony ukrývají – prostor pro setkání člověka s Bohem a příležitost vnímat Boží velikost, krásu a lásku Stvořitele k člověku.

To je hlavní myšlenka Noci kostelů, která může možná i na druhou stranu položit návštěvníkovi otázku: „Proč tu jsem, odkud a kam jdu, co je smyslem mého života a jestli na to křesťanství nedává nějakým způsobem odpověď.“ Motto letošní Noci kostelů, úryvek z knihy Zjevení „Noc tam už nebude…“, to vhodně doplňuje a poukazuje k přesahu konečného lidského života do Božího království a na věčnost.

Tuto úžasnou skutečnost se snaží organizátoři přiblížit ve svých programech těm, kteří se s Bohem nesetkávají skrze víru, ale i oni jsou citliví na krásu a lásku, za kterou je skrytý Bůh. O letošní Noci kostelů v pátek 10. června se v olomoucké arcidiecézi otevřelo více než 200 kostelů a kaplí a celkový počet návštěvnických vstupů byl okolo 70 tisíc. Počet programů, nabízených v těchto kostelích, se blížil k tisícovce.

Neexistuje v celé naší vlasti jiný den v roce, který by měl tak srovnatelnou a pestrou nabídku, ze které si může vybrat i ten úplně nejvíc nejnáročnější návštěvník. Ve většině kostelů byly komentované prohlídky, výstupy na věže a k varhanám, prohlídky krypt a sakristií, varhanní a jiné koncerty, vystoupení sborů a schól, výstavy ornátů, přednášky, rozhovory s duchovními, promítání filmů, fotografie ze života farnosti, soutěže pro děti a jiné běžnější programy.

V nabídce ale byly díky invenci organizátorů i netradiční, ale zajímavé věci jako např. výstava aforismů hraběnky Dubské ze Zdislavic u Kroměříže, adopce varhanních píšťal, cesta manželů Nocí kostelů, Anděl z Dachau – P. Unzeitig, biblický maraton, výstava křížů farníků a další. Vše je možné dohledat a inspirovat se na www.nockostelu.cz, kde je i archiv všech kostelů a tisíců programů od začátku Noci kostelů v roce 2009.

Když už jsem v tomto ohlédnutí za Nocí kostelů 2016 zmínil některá čísla statistiky, na závěr bych chtěl přidat ještě jedno. Počet těch, kteří programy pro kostely připravovali nebo v nich vystupovali a těch, kteří pomáhali s organizací a věnovali se návštěvníkům, se pohybuje okolo dvou tisíc. Všem jim patří veliký dík a uznání, protože se velkou měrou zasloužili o úspěch Noci kostelů 2016. Počet těch, kteří se za to modlili, si odhadnout netroufám, ale byl určitě hodně veliký. Proto ještě jednou všem z celého srdce upřímně děkuji.

Luboš Nágl, koordinátor Noci kostelů

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu