Noví biskupové se seznamovali se spolubratry i se svou službou


V Římě včera (13. září 2018) skončil formační kurs pro nové biskupy. Z České republiky se ho účastnili olomoučtí pomocní biskupové Josef Nuzík a Antonín Basler a dále pražský pomocný biskup Zdenek Wasserbauer a ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David.

„Kurz nám umožnil si uvědomit na jedné straně to, v čem je naše biskupská služba podobná, jaké má zásadní pilíře, a naopak jak je rozmanitá podle toho, co řeší a prožívají jednotlivé místní církve,“ hodnotí přínos týdenního setkání biskup Nuzík.

Potěšující podle něj bylo zjištění, že i biskupové z druhého konce světa řeší podobné věci jako v ČR: stěhování kněží a jejich reakce nebo reakce farníků, otázka stálé formace kněží, uspořádání kurie nebo církevního soudu anebo z čeho jsou placeni kněží i laici pracující v církvi.

Dominantním tématem letošního formačního kurzu bylo podle biskupa Nuzíka pohlavní zneužívání – jeho řešení, prevence i duchovní analýza. „Všechno nakonec vyznívalo s nadějí, že i tuto bolestnou zkušenost církev překoná upřímný návratem k Bohu a svému poslání,“ dodal.

Zdroj: Cirkev.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu