O Noci kostelů bude v arcidiecézi otevřeno více než 140 objektů


Do Noci kostelů, která letos připadá na 27. května a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli, se v olomoucké arcidiecézi zapojí pět církví a otevřeno bude celkem 141 kostelů, kaplí a modliteben. Podrobný program naleznete na webových stránkách www.nockostelu.cz, zde přinášíme výběr těch nejzajímavějších nabídek.

Olomouc: V okrese Olomouc naleznou návštěvníci otevřené dveře u 34 kostelů v 11 městech a obcích: v Olomouci, Litovli, Šternberku, Uničově a Velké Bystřici, dále v Dubu nad Moravou, Hlubočkách, Hněvotíně, Nové Hradečné, Pasece a Senici na Hané. Jen v samotné Olomouci to bude celkem 19 otevřených objektů. V katedrále sv. Václava (Václavské nám.) začíná program již v 15.55 hodin a nabídne například akce pro menší děti v kapitulních zahradách (16.00-18.00) a pro větší děti uvnitř katedrály (18.00-19.30), vystoupení polského sboru Capricolium (18.00), liturgický tanec (20.10 a 21.10) nebo varhanní koncert duchovní hudby (21.30 a 22.30). Po celý večer je možné si prohlédnout největší zvon Moravy nebo navštívit nedávno otevřené mauzoleum olomouckých biskupů. Komentovaná prohlídka kostela sv. Michala (Žerotínovo nám.) začíná v 18.00, 20.00 a 22.00 hodin. V mezičase je možné si prohlédnout bohoslužebné předměty nebo se zaposlouchat do vystoupení polského sboru Capricolium (19.00) nebo varhanního koncertu (21.00). Z dalších otevřených kostelů a kaplí stojí za zmínku kaple Božího milosrdenství Arcidiecézní charity Olomouc na Křížkovského ulici, kaple Nejsvětější Trojice ve stejnojmenném sloupu na Horním náměstí nebo kaple Panny Marie v Arcibiskupském paláci. Poutníci však o Noci kostelů nejsou odkázáni jen na centrum Olomouce, vydat se mohou i do dalších městských částí – do Hejčína, na Novou Ulici nebo Svatý Kopeček.

V okrese Prostějov bude o Noci kostelů možné zavítat do 19 kostelů, kaplí či modliteben, které se otevřou v 10 městech a obcích: kromě okresního města je to dále Konice, Kostelec na Hané a Němčice na Hané, z obcí pak Brodek u Prostějova, Ohrozim, Pivín, Smržice, Určice a Vícov. Samotný Prostějov nabídne zájemcům 10 otevřených objektů. V kostele Povýšení sv. Kříže (Filipcovo nám.) zahájí v 18.00 hodin Noc kostelů starosta města Miroslav Pišťák, následovat bude mše svatá, prohlídka s průvodcem v dobových kostýmech (19.00), divadelní vystoupení (19.00), „módní přehlídka“ bohoslužebných rouch (21.30) či ekumenická modlitba (23.45).

Z okresu Přerov se do Noci kostelů zapojí 14 kostelů a kaplí ve čtyřech městech – Přerově, Hranicích, Lipníku nad Bečvou a Potštátu – a čtyřech dalších obcích: Loukově, Paršovicích, Soběchlebích a Všechovicích. V okresním městě to bude celkem 5 objektů, patřících třem církvím. V kostele sv. Vavřince (Kratochvílova ul.) se návštěvníci mohou těšit například na vystoupení místní scholy (20.00), přednášku o historii kostela (21.00), koncert duchovní hudby (22.00) nebo přednášku přerovského faráře s možností dotazů (23.00). katolická církev dále otevře kapli sv. Jiří na Horním náměstí a kostel sv. Michala na Šířavě.

Celkem 15 kostelů a kaplí se otevře ve 12 městech a obcích okresu Šumperk. Vedle okresního města jsou to Loštice, Mohelnice, Úsov a Zábřeh, z obcí pak Dubicko, Jedlí, Klášterec, Rapotín, Rohle, Svébohov a Zvole. V samotném Šumperku jde o kostel sv. Jana Křtitele, nedaleký klášterní kostel Zvěstování Panny Marie, kapli sv. Barbory a v místní části Nový Malín pak kostel Narození Panny Marie. V té části okresu Svitavy, která leží na území arcidiecéze, se do Noci kostelů zapojují čtyři kostely: dva ve Svitavách a po jednom v Moravské Třebové a Korouhvi.

V okrese Zlín bude otevřeno celkem 17 kostelů, kaplí a modliteben v 8 městech a obcích: vedle samotného Zlína to bude i v Otrokovicích a Vizovicích a z obcí ve Hvozdné, Lhotě, Tečovicích, Tlumačově a Velkém Ořechově. V okresním a zároveň krajském městě se otevře šest objektů. Ve zlínském kostele sv. Filipa a Jakuba (Sadová ul.) zahájí v 18.00 hodin večer varhanní rozjímání a po něm od 18.30 hodin následuje moderovaná bohoslužba, při níž je možné se seznámit s jednotlivými částmi mše svaté. Seznamování s tím, co znamená a obsahuje křesťanství, bude formou otázek a odpovědí pokračovat i poté (19.30 hod.). Hostem večera se od 20.00 hodin stane zpěvák Láďa Křížek, následovat bude prohlídka kostela s průvodcem a koncerty moderní, houslové a varhanní hudby. K osobnímu rozhovoru bude k dispozici kněz.

V okrese Kroměříž otevře své brány celkem 18 objektů v celkem 7 městech a obcích: Kroměříži, Holešově, Hulíně a Chropyni a dále v Kvasicích, Rajnochovicích a Zlobicích. V samotné Kroměříži to bude celkem 9 kostelů, kaplí a modliteben. Kroměřížský kostel sv. Mořice (Stojanovo nám.) nabídne v programu například vystoupení dětí z mateřské školy (18.00 hod.) nebo prohlídku trasy, kudy chodíval arcibiskup na zámek (18.30). Návštěvníci se budou moci seznámit s tím, jak církev slaví Velikonoce (20.30), poslechnout si místní Scholu cantorum (21.00) a nahlédnout do hudebního archivu sv. Mořice (22.30).

Do sedmi kostelů či kaplí mohou návštěvníci zavítat v okrese Uherské Hradiště. Otevřou se zde tři kostely v Uherském Brodě, kostel a kaple v Bojkovicích a dále kostely v Ostrožské Lhotě a Uherském Ostrohu. Program v uherskobrodském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie (Masarykovo nám.) zahájí už v 16.00 hodin zážitková hra „Ve stínu věží“ pro děti. Po mši svaté (17.30 hod.) pak pokřtění návštěvníci budou mít možnost obdržet upomínku na vlastní křest a všichni si budou moci projít kostel při komentované prohlídce. Historii Uherského Brodu přiblíží přednáška začínající v 18.45 hodin.

Sedm církevních objektů se zájemcům otevře také v okrese Vsetín. Kromě tří budov v okresním městě to dále budou kostely ve Valašském Meziříčí a Karolince a dále dva kostely v Kelči. Ve vsetínském kostele Nanebevzetí Panny Marie (Horní nám.) začíná program Noci kostelů netypicky už ráno, když se budova od 8.00 hodin otevírá školákům. „Od sklepa až po věž“ si žáci budou moci kostel prohlédnout až do 14. hodiny. Večerní program pak začíná mší svatou v 18.00 hodin, po ní následuje májová pobožnost, videozáznam ze života farnosti a koncert chrámové hudby (20.00), prohlídka s výkladem (21.00) a výprava za poznáním pro odvážné (22.00).

Celkem pět kostelů se k akci přidá v okrese Hodonín: ve Veselí nad Moravou, Blatničce, Kostelci, Miloticích a Vlkoši. Z okresu Vyškov, resp. Té jeho části, která leží na území olomoucké arcidiecéze, se zapojí kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vyškově.

 

Kdo z Olomoučanů či návštěvníků města by chtěl začít slavit Noc kostelů už přes den, může se kdykoliv od 9.00 do 18.00 hodin zastavit na Horním náměstí, kde bude v tuto dobu probíhat Festival „Pozdrav Noci kostelů“. Vystoupí zde například sbor Capricolium z Głuchołaz (Polsko), Brass Trio – členové orchestru Moravského divadla Olomouc, gospelový soubor Misty z Velké Bystřice, pěvecký sbor Pražští pěvci, studenti Konzervatoře Evangelické akademie v Olomouci, dětské sbory ze Senice na Hané, Ostrožské Nové Vsi a Náměště na Hané. Podrobný program festivalu naleznete v příloze.

(gra)

 

PřílohaVelikost
Festival_Pozdrav_Noci_kostelu.doc153.5 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu