O Noci kostelů se v arcidiecézi otevře téměř sto dvacet chrámů


Druhým rokem se olomoucká arcidiecéze zapojuje do mezinárodního projektu Noc kostelů, jehož smyslem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli. Loni se akce zúčastnilo celkem 65 kostelů a modliteben několika křesťanských církví, pro letošní Noc kostelů, která proběhne v pátek 27. května 2011, je již nyní počet přihlášených téměř dvojnásobný.

Olomouc: Farnosti a sbory zapojené do Noci kostelů budou v pátek 27. května od 18 do 24 hodin podle svých možností nabízet poutavé aktivity pro všechny věkové kategorie. Ať to bude třeba hra na varhany, koncert, přednáška, vystoupení dětí či mládeže, program pro děti, prohlídka kostela s průvodcem, osobní setkání s knězem, návštěvy jinak nepřístupných prostor (půda, věž, zvony, kůr s varhanami, sakristie, krypta), prohlídka ztemnělého kostela netradičním způsobem, promítání a mnoho dalších možností, nebo třeba jen otevřou kostel pro tichou návštěvu a modlitbu. Program se může opakovat vhodným způsobem několikrát za večer a sami organizátoři si určí, co připraví a na jaký čas.

V loňském roce se k Noci kostelů na území olomoucké arcidiecéze přihlásilo celkem 65 kostelů, kaplí, sborů či modliteben, jen v samotné Olomouci to bylo celkem 14 prostor patřících pěti církvím. Během večera pak bylo zaznamenáno téměř 40 tisíc návštěvnických vstupů. Více než polovinu z nich evidovaly kostely a modlitebny olomoucké, vysokou návštěvnost zaznamenaly i kostely v Prostějově (3 zapojené církve, 8 prostor, 4605 vstupů) a Kroměříži (3 církve, 7 prostor, 4150 vstupů). Do tří kostelů ve Zlíně se přišlo podívat celkem 1469 lidí a více než tisícovka návštěvníků zavítala i do kostela ve Štípě. Arcibiskupství olomoucké jako koordinační centrum vydalo na pořádání Noci kostelů více než 100 tisíc Kč, celkové náklady farností dosáhly téměř 80 tisíc (ne všechny ovšem své náklady udaly). Zapojilo se celkem 520 pořadatelů, z toho 25 na Arcibiskupství olomouckém, a odpracováno bylo zdarma přibližně 15 tisíc hodin.

Možná i tyto zkušenosti vedly k tomu, že počet přihlášených na letošní ročník Noci kostelů je k dnešnímu datu téměř dvojnásobný – již se připojilo 116 kostelů, kaplí a modliteben. Nově se například přihlásily hned tři kostely v Přerově – katolický kostel sv. Vavřince, pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje a kostel Českobratrské církve evangelické. V Kroměříži se nově přidávají dvě kaple Arcibiskupského gymnázia, v Olomouci se zase otevře i kaple Božího milosrdenství v prostorách Arcidiecézní charity, dominikánský kostel a kostel v Hejčíně. Seznam všech přihlášených kostelů je dostupný na adrese www.nockostelu.cz/index.php?pg=kostely.

Ačkoliv již proběhlo první setkání těch, kdo se podílejí na zajištění programu v jednotlivých místech, stále je možné se k účasti přihlásit. V takovém případě je potřeba určit kontaktní osobu (znalost práce na počítači podmínkou) a její jméno, e-mail a telefon spolu s titulem přihlašovaného kostela zaslat do 15. dubna na Arcibiskupství olomoucké, kde je diecézním koordinátorem Ing. Pavel Mléčka (tel. 587 405 245, e-mail mlecka@arcibol.cz). Přihlašovat se lze i potom, arcibiskupství však již nezaručuje, že bude schopno zabezpečit v požadovaném množství propagační materiály.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu