O víkendu vyvrcholí oslavy Roku sv. Anežky


Slavnostní mší svatou, která začíná v sobotu 12. listopadu 2011 od 10.00 hodin v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, vyvrcholí oslavy letošního 800. výročí narození sv. Anežky České. Hlavním celebrantem bohoslužby bude kardinál Joachim Meisner, arcibiskup Kolína nad Rýnem. Svým zvláštním legátem pro tuto příležitost jej jmenoval papež Benedikt XVI. a k této příležitosti mu též adresoval svůj list.

Praha, Vatikán: „Těžké a smutné časy, kdy bylo náboženství v Čechách pronásledováno, lze již považovat za minulost,“ píše Benedikt XVI. v listu adresovaném kardinálu Joachimu Meisnerovi. Právě arcibiskupa Kolína nad Rýnem jmenoval papež svým zvláštním vyslancem na slavnosti 800. výročí narození sv. Anežky České, které vyvrcholí 12. listopadu v Praze. Dcera krále Přemysla Otakara I. přišla na svět někdy mezi lety 1205–1211. K připomínce osmistých narozenin byl zvolen letošní rok, který se zároveň sbíhá s jubilejními oslavami řádu, do něhož náležela.

Papež v listu dále zmiňuje, že českou klarisku kanonizoval jeho předchůdce, bl. Jan Pavel II. Mezi svaté byla započtena 12. listopadu 1989 spolu s polským františkánem a malířem br. Albertem Chmielowskim. Pět dnů poté začala v Praze Sametová revoluce. Benedikt XVI. připomíná, že právě tak začalo období prosperity naší místní církve, vyjadřuje naději, že v budoucnu přinese hojné ovoce, a že se kult sv. Anežky bude šířit k duchovnímu užitku věřících.

K motivaci jmenování papež dodává, že kardinál Meisner učinil pro Čechy mnoho dobrého. Kolínskému arcibiskupovi nejsou osudy církve trpící pod komunistickým útlakem cizí. Narodil se v roce 1933 ve Vratislavi a později sloužil jako kněz a biskup v NDR: nejprve, od roku 1975, jako pomocný biskup v Erfurtu, a posléze v letech 1980–1988 jako ordinář Berlína. S českou církví, která byla ve středoevropském regionu nejvíce pronásledovaná, udržoval pravidelné kontakty a tajně vysvětil řadu českých kněží a jáhnů.

O uplynulém víkendu zároveň Vatikán zveřejnil jména dvou kněží, kteří budou kardinála Meisnera doprovázet během jeho návštěvy České republiky. Stanou se jimi P. Stanislav Přibyl, CSsR, generální vikář litoměřické diecéze, a P. Jan Houkal, farář v Brandýse nad Labem. Koncelebrovat s kardinálem Meisnerem při bohoslužbě bude také řada biskupů z naší země i ze zahraničí, do Prahy se tak na závěr anežského roku vydá i olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Zdroj: www.radiovaticana.cz, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu