Od majdanu uplynuly dva roky. ACHO na Ukrajinu vyslala další pomoc


Stopy krve, v sochách a sloupech díry po kulkách, shořená auta, barikády, vyvěšené ukrajinské vlajky. Takhle to vypadalo před dvěma lety na kyjevském majdanu. V době výročí ukrajinské Revoluce důstojnosti vytrysknou v místech, kde přišli o život demonstranti, modré světelné prameny. Ty svítí v Kyjevě i v těchto dnech, připomínají nejčernější dny majdanu. „Situace na Ukrajině je pořád nestabilní, válečný konflikt na východě není u konce. Pořád je s čím pomáhat,“ říká humanitární pracovník Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) P. Rostislav Strojvus.

ACHO pomáhá na Ukrajině už dlouhá léta. Včera s ternopilskými charitními pracovníky nakládala do auta tisíc kusů termoprádla a také prostěradla a povlečení. Vozidlo zamířilo směr Ukrajina. „Prostěradla a povlečení odvezli lidé z Farní charity ternopilské katedrály do psycho - neurologické léčebny v Ternopil. Zotavují se tam zranění vojáci. Toto rehabilitační centrum vzniklo nedávno a oslovilo Charitu s prosbou o pomoc s vybavením,“ přibližuje Strojvus.

Většina termoprádla poputuje na východ Ukrajiny. Tam je obdrží lidé zasažení válečným konfliktem.

Situace je pořád nestabilní. Podle P. Strojvuse přibývají veteráni z války, kteří potřebují psychologickou pomoc, také mnozí uprchlíci z východu země zůstávají v bezpečné části a nechtějí se vrátit domů. „Tam, kde žili, ještě dochází k vojenským konfliktům a byli by v ohrožení. Navíc by mohli být i pronásledováni za svůj postoj,“ míní Strojvus.

Před dvěma lety dorazil na majdan do Kyjeva pár dní po střelbě. Ta rozčísla setkání lidí protestujících proti korupci a sovětskému vlivu ve dnech 18. - 20. února, které se tak staly nejtragičtějšími dny Revoluce důstojnosti. „Kyjevské náměstí bylo plné květin a portrétů obětí. Nechyběly ale ani stopy po kulkách či krvi, ohořelé stavby, barikády a provizorní stanoviště, kde přebývali lidé a čekali na další útok,“ vzpomíná humanitární pracovník a řeckokatolický kněz v jedné osobě.

Karolína Opatřilová, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu