Ohlédnutí za adventní dobou na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži


Každoročně se studenti Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži připravují na Vánoce tím, že se zapojí do adventní aktivity, kterou připravuje pastorační centrum Pod věží. Tentokrát studenti plněním konkrétních úkolů, které byly zaměřeny na modlitbu, Písmo svaté a svátost smíření, postupně psali příběh o narození Ježíše Krista podle Matoušova evangelia.

Vystoupení skupiny Cruentus. Foto archiv AGKroměříž: Každý splněný úkol opravňoval studenta napsat na velký pergamen další slovo z evangelijního příběhu. Postupně se tedy v kapli sv. Stanislava odkrýval příběh o narození, psaný vlastnoručně studenty gymnázia.

Svůj školní příběh také psalo samotné gymnázium, a to pořádáním různých akcí a účastí na mimoškolním dění. V předvečer adventní doby se na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži uskutečnilo okresní kolo soutěže Bible a my. Celkem soutěžilo 51 žáků a studentů z 12 škol okresu Kroměříž. Ve III. a IV. kategorii zvítězili studenti našeho gymnázia.

První adventní pondělí měli studenti i zaměstnanci naší školy možnost zúčastnit se cestovatelské besedy ve studentském klubu. O prázdninovém putování po Srbsku vyprávěl doc. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc. z Masarykovy univerzity v Brně. Účastníci přednášky se dozvěděli spoustu zajímavých věcí jak z historie, tak současnosti této trochu opomíjené evropské země.

Mikulášská besídka. Foto archiv AGŠermířská společnost AG Cruentus se se svým programem zapojila do akce města Kroměříže Advent na zámku, který se konal 3. prosince 2013 v Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Tentokrát vystoupili šermíři a tanečníci doprovázeni živou hudbou skupiny Media vita, která se tímto poprvé představila veřejnosti.

Ve stejný den ve večerních hodinách celebroval mši svatou pro studenty novokněz P. Ladislav Sovadina, který je nyní kaplanem v Zábřehu na Moravě, a také uděloval přítomným novokněžské požehnání.

V předvečer svátku sv. Mikuláše zorganizoval Studentský parlament AG mikulášskou besídku v aule AG. Každá třída se představila svým programem a všichni studenti byli obdarováni malým dárkem.

Bohoslužba v kostele Panny Marie. Foto archiv AGV sobotu 7. prosince se otevřely prostory našeho gymnázia pro návštěvníky Dne otevřených dveří. Účast byla hojná, na organizaci celé akce se podíleli učitelé, vychovatelé a zaměstnanci školy, zapojila se také schola, studenti a studentský parlament.

Ve stejný den školní sbor AVE vystupoval na adventním koncertě v Novém Hrozenkově u příležitosti dokončení opraveny kostela.

V pondělí 9. prosince se všichni studenti a učitelé zúčastnili poutní slavnosti v kostele Panny Marie. Mši svatou celebroval Mons. Vojtěch Šíma a slavnostní liturgii svým zpěvem doprovodil školní sbor AVE pod vedením Jakuba Macka.

Další listy našeho gymnázia jsou ještě nepopsané, ale těšíme se na další příběhy a události, které naši školní kroniku budou postupně zaplňovat.

(ag)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu