Ohlédnutí za křížovou cestou Cyrilometodějského gymnázia


Postní doba je za námi a s ní i křížová cesta Cyrilometodějského gymnázia, která se vždy na Květnou neděli koná v kostele Povýšení svatého kříže v Prostějově. Letos byla její příprava v jistém směru mimořádná.

Zdroj: archiv CMGProstějov: „Vážení pedagogové a zaměstnanci školy, rodiče, studenti, animátoři, obracíme se na vás s prosbou o aktivní zapojení se do společného díla – modlitby křížové cesty na Květnou neděli. Škola je výchovné společenství, do něhož přijímáme všechny lidi dobré vůle. Postní doba nás vybízí k prohloubení naší víry, ztišení se a zastavení uvnitř sebe – proto přicházíme s myšlenkou společné práce na díle křížové cesty. Každý z nás nese kříž svého života, pojďme se spojit, vložit naše těžkosti na kříž – společně!“

Těmito slovy začínal průvodní dopis k vytvoření křížové cesty pro modlitbu na Květnou neděli. Jednotlivá zastavení byla rozdělena mezi studenty, zaměstnance, pedagogy, rodiče a animátory. Úkolem každé skupiny bylo vytvořit krátkou meditaci a namalovat obraz inspirovaný textem křížové cesty. Obzvláště významná byla reflexe vlastních zkušeností, zážitků, bolestí, těžkostí – vlastního životního kříže. Umění je pramen tryskající z nitra, umělci jsme tedy všichni a proto jsme vyzvali k umělecké spolupráci zdánlivě nesourodé skupiny lidí. Ať už jde o literární formu nebo obraz, hodnota vytvořených děl je kryta právě opravdovostí a upřímností autorů. Ačkoli malovat obraz či psát text je úkol pro jednoho člověka či malou skupinku lidí, vnášení nápadů a myšlenek, modlitba, podpora – to byl úkol pro celé společenství tvůrců.

Sedmé zastavení. Zdroj: archiv CMGNa Květnou neděli jsme se křížovou cestu společně pomodlili a měsíční spolupráce tak ožila v celistvé souhře. Jednotliví zástupci četli meditace, obrazy byly promítány na plátno a schola doprovodila bohoslužbu svým zpěvem.

Tvoření křížové cesty má však i (ne)jeden důležitý přesah – výsledek se totiž stane součástí školní kaple. Ve středu 7. května 2014 při ranní mši svaté v 7.50 hodin bude křížová cesta slavnostně požehnána spirituálem školy a duchovním otcem celé myšlenky, P. Jaroslavem Němcem, SDB. Zároveň při této příležitosti budou představeny brožurky s obrazy a mediacemi křížové cesty.

Srdečně zveme na toto setkání všechny, kteří se na tvorbě křížové cesty a na utváření života školy jakýmkoli způsobem podílejí. A chceme se radovat, protože křížová cesta není pouhým symbolem bolesti a utrpení. Mnohem více je cestou k Velikonocům, svátkům naděje, že i v nás rozkvete nový život… A tato naděje je přece aktuální pro každého člověka.

Tereza Slezáková, CMG

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu