Olomouc hostila diecézní setkání varhaníků


Téměř sto dvacet varhaníků olomoucké arcidiecéze se v sobotu 15. března 2014 potkalo při svém pravidelném setkání. To se letos konalo již po osmnácté a účastníkům nabídlo přednášku o improvizaci, .

Olomouc: Prvním bodem programu byla přednáška hudebního skladatele a pedagoga Jana Bernátka, který přítomné uváděl do umění improvizace ke kancionálovým písním. S ukázkami mu při hře na varhany pomáhal pan Jiří Kovář.

Druhou část přednášky zahájila zpěvem paní Hana Bernátková za doprovodu svého manžela, autora melodie, na texty biskupa Josefa Hrdličky. Toto vystoupení zakončil Chrámový pěvecký sbor z Rožnova pod Radhoštěm pod vedením Libuše Pavelčákové písní Všichni lidé se radujte, kterou věnoval účastníkům také Jan Bernátek. Tento sbor při mši svaté zazpíval od téhož autora Missa dominicalis.

Mši svatou pro varhaníky celebroval světící biskup Josef Hrdlička, který varhaníky vyzval k aktivní účasti na liturgii, při které se spojujeme s celým nebem, s ním zpíváme a chválíme Boha a věřícím pomáháme pozvedat srdce. Veškerá hudební produkce při bohoslužbě má tedy být podřízena tomuto vznešenému úkolu.

Na závěr mše varhaníci popřáli biskupu Josefovi k jeho nadcházejícímu svátku a již nyní se všichni těší na setkání příští rok.

Zdislava Vyvozilová

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu