Olomouc vydala průvodce památkami, zve také k návštěvě kostelů


Město Olomouc, které oplývá církevními památkami, vydalo nového knižního průvodce a propagační leták s názvem „Duchovní Olomouc“. Knižní průvodce i leták (v několika jazykových mutacích) se tak pro letošní sezónu stávají výraznou a atraktivní pomocí pro návštěvníky města.

Olomouc: Knižní průvodce nese podtitul „Umělecké památky města“. Každý majitel této unikátní publikace jistě ocení jednak její rozsah, bohatý obrazový materiál i kvalitně zpracované informativní texty k vybraným objektům na území města. Velké uznání si jistě zaslouží i grafické zpracování a samotné provedení publikace.

V průvodci, který vznikl v rámci česko-polské spolupráce, nalezneme 130 významných objektů města. Autoři publikace věnovali každému z nich jednu stranu popisného textu, který doprovází jedna strana fotografií (případně je součástí historická fotka a půdorys). Jednotlivá hesla jsou řazena podle stavebních slohů, tj. od architektury románské po moderní.

Majitel průvodce tak drží ve svých rukou cennou, kvalitně připravenou a vizuálně atraktivní publikaci, která bude jednak vhodným doplňkem, jednak kvalitním pomocníkem při toulkách olomouckou památkovou rezervací.

Leták „Duchovní Olomouc“, který vznikl ze spolupráce magistrátu a olomouckého arcibiskupství, zve všechny zájemce k návštěvě sakrálních staveb, které jsou přístupné nejširší veřejnosti. Významné je i to, že letáky obsahují informace o fungování průvodcovské služby v některých chrámech v období letní turistické sezóny. Připomeňme, že návštěvník města může již dnes nahlédnout i do některých kaplí či klášterních budov. Mezi významné církevní atraktivity města se řadí také Arcidiecézní muzeum a Arcibiskupský palác.

Je dobré, že město se nejen tímto letákem hlásí ke své duchovní tradici a nabízí tak občanům města, ale i „přespolním“ turistům základní informace o církevních objektech, neboť rozvoj a fungování města byli (a dodejme, že i nadále zůstávají) úzce spjaty s místním působením církve. Vždyť samotný význam a role města byli v minulosti významně určovány sídelním úřadem olomouckých biskupů a od roku 1777 arcibiskupů. A více než výmluvný je i samotný panoramatický pohled na město, jemuž dominuje nespočet věží a věžiček farních a klášterních kostelů nebo katedrály sv. Václava.

Letáky si lze vyzvednout např. v Arcibiskupském paláci v Olomouci nebo v městském informačním centru. Knižního průvodce si zájemce koupí v informačním centru v podloubí radnice, k dostání jsou taktéž jazykové mutace v angličtině, němčině a polštině. Výtisků není mnoho, a pro svou atraktivnost je velmi pravděpodobné, že budou velmi rychle rozprodány.

Martin Kučera, turistický provoz Arcibiskupského paláce

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu